Mi-24 εναντίον F-15: Οι καταρρίψεις από γυναίκα πιλότο που «ντρόπιασαν» την USAF



Μπορεί τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 «Eagle» να θεωρούνται η ραχοκοκαλιά και οι ανίκητοι «Αετοί» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ωστόσο πριν από μερικά χρόνια, μια γυναίκα πιλότος ενός ουγγρικού επιθετικού ελικοπτέρου Mil Mi-24, κατάφερε να κάνει όσα δεν μπόρεσαν πολλά μαχητικά MiG και Sukhoi τα παλαιότερα χρόνια.

Πρόκειται για μια από τις πιο «άγνωστες» σελίδες της ιστορίας της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έλαβε χώρα στην Ουγγαρία, με πρωταγωνιστές τα περίφημα μαχητικά F-15 και τα εξίσου γνωστά και αξιοζήλευτα σοβιετικής κατασκευής «Hind», δηλαδή τα ελικόπτερα Mil Mi-24.

Το υπόβαθρο 
Την περίοδο 1978 – 1979 ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ (U.S Army) και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) πραγματοποίησαν μια άσκηση – πείραμα με την ονομασία «Joint Countering Attack Helicopter / J-CATCH» στην οποία διεξήχθη μια πρωτότυπη «αερομαχία» μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων,  με τα τελευταία να αποδεικνύονται αρκετά επικίνδυνα πετυχαίνοντας μια αναλογία καταρρίψεων 5 προς 1 έναντι των μαχητικών αεροσκαφών, σε εμπλοκές μικρής απόστασης.



Κάτι παρόμοιο συνέβη 30 χρόνια αργότερα στην άσκηση, διάρκειας δύο εβδομάδων στην Ουγγαρία, με την ονομασία «Load Diffuser Exercise» τον Ιούνιο 2008. Εκεί, δέκα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C των Αμερικανών αντιμετώπισαν δύο ελικόπτερα τύπου Mi-24V Hind των Ούγγρων. Σκοπός της άσκησης ήταν, τα F-15C, εξοπλισμένα με εκπαιδευτικά βλήματα AIM-9X Sidewinder, να καταρρίψουν τα ουγγρικά Hind, τα οποία είχαν μόνο τα πολυβόλα τους και καθόλου ρουκέτες.

Oι δύο «καταρρίψεις» του Hind
Σύμφωνα με όσα αναφέρει Ούγγρος Αξιωματικός, τα αμερικανικά F-15 αρχικά κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, όμως σύντομα οι Ούγγροι κατάφεραν να «ισορροπήσουν» την κατάσταση. Προσαρμόστηκαν στις τακτικές τους, χρησιμοποιούσαν το έδαφος και το περιβάλλον γύρω τους, αξιοποιούσαν τις πληροφορίες του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) ώστε να ξέρουν τις κινήσεις των Αμερικανών.

Με τις συνθήκες αυτές, η Λοχαγός Éva« Vivi »Horváth, η πιλότος ενός εκ των δύο ελικοπτέρων Mi-24V ήταν σε θέση να κρατήσει δύο φορές σταθερό «λοκάρισμα» στα αντίπαλα μαχητικά F-15, με τους Αμερικανούς να μην το αντιλαμβάνονται ποτές, όπως διαπιστώθηκε στο debriefing στη συνέχεια.

Επειδή ήταν εκπαιδευτική άσκηση, δεν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρομαχικά, ωστόσο αν ήταν πραγματική εμπλοκή, τα F-15 θα είχαν πάθει σοβαρή ζημιά, που ίσως να μην οδηγούσε σε κατάρριψή τους, όμως σίγουρα θα τους έθετε εκτός «μάχης». Οι Ούγγροι, για να «πειράξουν» τους Αμερικανούς εταίρους τους, ζωγράφισαν τα περιγράμματα των μαχητικών F-15 «Eagle Down».

Με πληροφορίες από: The Aviation Geek Club