Το PKK αναβαθμίζει συνεχώς τις επιθέσεις του με drone εναντίον των Τουρκικών Ενόπλων ΔυνάμεωνΤο PKK μελετάει και κινείται πάνω σε δύο άξονες αναφορικά με τα drone

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δημοσίευσε 10 βίντεο επιθέσεων με αεροσκάφη εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση προς μια νέα στρατιωτική τακτική στη σύγκρουση εδώ και δεκαετίες, έγραψε ο Karwan Faidhi Dri  τη Δευτέρα.

Τα βίντεο δημοσιεύθηκαν από την Gerila TV, έναν ιστότοπο που συνδέεται με το PKK, τον οποίο η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν θύματα, δήλωσε ο Dri.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του PKK Murat Karayılan απέκτησε ένα μοντέλο ελικοπτέρου το 2009 και «ζήτησε από έναν εμπειρογνώμονα από την Ευρώπη να αναπτύξει την ικανότητά του» για να επεκτείνει το εύρος ενεργείας του και να του επιτρέψει να ρίχνει βόμβες, δήλωσε ένας πρώην μαχητής του PKK στο Dri.
 
Ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας δημοσίευσαν για πρώτη φορά σε  ανεπίσημους λογαριασμούς  χρήση drone από το PKK το 2016, η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση δεν συνέβη μέχρι το 2017, όταν ένα drone που έφερε εκρηκτικά έπληξε στρατιωτική βάση στη νοτιοανατολική συνοριακή επαρχία. του Χακάρι, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες,  σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Al-Monitor.

Το PKK πραγματοποίησε 34 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τουρκικών στρατευμάτων μεταξύ 23 Απριλίου, όταν η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και στις 24 Μαΐου,  όπως ανέφερε το ΡΚΚ σε δήλωση του που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου.

Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις στις επαρχίες Batman και Şırnak της Τουρκίας, καθώς και στην αεροπορική βάση του Diyarbakır,  οι οποίες αποτελούν τρεις από τις  πλέον κύριες εγκαταστάσεις της Τουρκίας για αεροπορικές επιχειρήσεις σε βάρος του ΡΚΚ, σύμφωνα με τον Dri.

Η εκτεταμένη χρήση drone της Τουρκίας από το 2014 είχε ως αποτέλεσμα  να σημειωθούν σημαντικές απώλειες  μεταξύ της ηγεσίας του ΡΚΚ, σύμφωνα με έκθεση της "International Crisis Group", η οποία παρακολουθεί τη σύγκρουση ΡΚΚ-Τουρκίας 

Συγκεκριμένα τουρκικό drone  σκότωσε τον σημαντικό  Διοικητή του RKK Zeki Shingali, στην επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ το 2018, όπως είχε αναφέρει το τουρκικό  κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τότε.

Έκτοτε, το PKK «προσπάθησε να αναπτύξει κάποια ικανότητα να επιτύχει στρατηγικά σημαντικούς στόχους στην Τουρκία», με τα drone, δήλωσε ο δημοσιογράφος Paul Iddon στο Dri.

Το PKK έχει πραγματοποιήσει εφάπαξ επιθέσεις με ένα ή δύο drone, τα οποία έχουν ρίξει βόμβες ή κατευθύνονται τα ίδια πάνω στους στόχους τους, ανέφερε ο Dri επικαλούμενο τον αναλυτή ασφαλείας Alex Almeida. «Αυτές οι επιθέσεις είναι ως επί το πλείστον  γοήτρου κατά της Τουρκίας και δεν ήταν πολύ αποτελεσματικές, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το PKK αναπτύσσει περαιτέρω την τακτική του για τα drone», δήλωσε ο Almeida.

Για να καταπολεμήσει τα τουρκικά αεροσκάφη, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΡΚΚ, Cemil Bayık, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η ομάδα εργαζόταν για να αναπτύξει «τον τύπο της ανταρτικής οργάνωσης και αγώνα που να  μπορεί να καταστήσει ανενεργά  τέτοια όπλα υψηλής τεχνολογίας».

Η χρήση των drones από το PKK παραμένει «πολύ βασική και πρωτόγονη» και η ομάδα δεν έχει ακόμη αναπτύξει «κάτι πιο εξελιγμένο από τα εμπορικά διαθέσιμα drone τύπου DJI με εκρηκτικά», δήλωσε ο Iddon.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το PKK μελετάει και κινείται πάνω σε δύο άξονες αναφορικά με τα drone.

Ο πρώτος άξονας στον οποίο κινείται το ΡΚΚ είναι η αναβάθμιση των επιθετικών δυνατοτήτων των drone του και ο δεύτερος και περισσότερο δύσκολος, είναι η δημιουργία και ανάπτυξη τακτικών και μέσων που θα επιτρέπουν τη δράση του με παράλληλη αδρανοποίηση των τουρκικών drone.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη βασική παράμετρος η οποία δεν έχει μνημονευθεί και αναλυθεί.  Αυτή είναι ο διαχωρισμός των στόχων σε "σκληρούς" και "μαλακούς" και εξηγώ

Οι 3 στόχοι που μνημονεύσαμε παραπάνω και τους οποίους προσπάθησαν ανεπιτυχώς τα πλήξουν τα drone του PKK; ήταν  τουρκικοί στρατιωτικοί στόχοι και μάλιστα υψίστης σημασίας. Άρα ήταν καλά προστατευμένοι και ανήκουν στην κατηγορία των "σκληρών στόχων". Η πιθανότητα επιτυχούς προσβολής τέτοιων στόχων με τα διαθέσιμα  "πρωτόγονα" από το ΡΚΚ drone είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Αντιθέτως τυχόν προσβολή με τα ίδια πρωτόγονα  drone του ΡΚΚ, "μαλακών" τουρκικών στόχων, όπως για παράδειγμα μια βιομηχανική εγκατάσταση, μία γέφυρα, ένας υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος κλπ, θα είχε 100% επιτυχία. Ο λόγος πολύ απλός,  αφού θα ήταν αφύλακτος από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Ίσως αυτή τη μεθοδολογία να χρησιμοποιεί η  Κουρδική αστική οργάνωση "παιδιά της φωτιάς", η οποία έχει προβεί σε εκτεταμένες δολιοφθορές και εμπρησμούς σε "μαλακούς"¨ τουρκικούς στόχους, όπως εργοστάσιο χημικών, εργοστάσιο παραγωγής ιματισμού για τον τουρκικό στρατό κλπ.
 
Επίσης για την προστασία από τα τουρκικά drone υπάρχουν παθητικά και ενεργητικά μέτρα.

Για παράδειγμα ένα πολύ "αποδοτικό"  και φθηνό μέτρο παθητικής προστασίας από τα drone, είναι η κουβέρτα επιβίωσης, η οποία απορροφά το σύνολο σχεδόν της θερμότητας του ανθρωπίνου σώματος επιτρέποντας το βράδυ την κίνηση ανδρών, χωρίς αυτοί να γίνουν αντιληπτοί.

Ιδιαίτερα  επιτυχή αποτελέσματα θα έχει το παραπάνω αν συνοδεύεται και με λήψη μέτρων παραπλανήσεως, όπως εικονικές εκπομπές συνομιλιών ασυρμάτων ή και κινητών τηλεφώνων, δημιουργία άλλων πηγών εκπομπής θερμότητας, χρήση κούκλων όπως αυτές των μανεκέν των καταστημάτων πώλησης ρούχων  στο πεδίο της μάχης που θα δίνουν την εντύπωση στρατιωτών, τοποθέτηση  μεγάλων και πολλών επιφανειών ανάκλασης όπως πχ παρμπρίζ αυτοκινήτων στο πεδίο της μάχης.

Νεότερη Παλαιότερη