Αγωνία στην Άγκυρα: Άρχισε η «κατασκοπεία» των Rafale με βοήθεια του Κατάρ-Πότε έρχεται το πρώτο μαχητικό



του Κώστα Σαρικά

Γιατί αποφασίστηκε η παράδοση του πρώτου Rafale της HAFνα πραγματοποιηθεί επί Γαλλικού εδάφους

Η 21η Ιουλίου σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την Πολεμική μας Αεροπορία. Είναι η μέρα που οι Γάλλοι της Dassault και της Armee De L’Air θα παραδώσουν στη HAF το πρώτο Ελληνικό μαχητικό Rafale. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο Rafale βαμμένο στα «μπλε» θα παραδοθεί στα Ελληνικά «γεράκια» επί Γαλλικού εδάφους και όχι στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Η απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη με κριτήριο την ομαλή και ταχύτατη συνέχιση της εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων και τεχνικών στη Γαλλία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εκτιμήθηκε ότι η μεταφορά του πρώτου Ελληνικού μαχητικού Rafaleστην Ελλάδα δηλαδή ενός αεροσκάφους θα είχε μόνο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα αφού το μαχητικό αναγκαστικά θα επέστρεφε στη Γαλλία για να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των «γερακιών» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Έτσι αποφασίστηκε η παράδοση του πρώτου Rafale της HAF να πραγματοποιηθεί επί Γαλλικού εδάφους. Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα έως και το τέλος του 2021 έξι Rafale θα έχουν παραδοθεί στην Πολεμική μας Αεροπορία θεωρείται πιθανό το φθινόπωρο ή το χειμώνα να προσγειωθούν όλα μαζί στη «φωλιά» των Γαλλικών μαχητικών στην Τανάγρα.

Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο η πρώτη τετράδα Ελληνικών Rafaleνα πετάξει μαζί για πρώτη φορά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όμως αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους επιτελείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι να προχωρήσει ταχύτητα-όπως ήδη γίνεται-και χωρίς καθυστερήσεις τόσο η εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων και τεχνικών όσο και το συνολικό πρόγραμμα το οποίο αλλάζει σελίδα στην Πολεμική μας Αεροπορία. Στη Γαλλία βρίσκονται ήδη οκτώ Έλληνες ιπτάμενοι-στους πρώτους τέσσερις προστέθηκαν ακόμη τέσσερις- και εκπαιδεύονται εντατικά στα «μυστικά» της Γαλλικής «ριπής». Οι πρώτοι τέσσερις οι οποίοι προορίζονται να αποτελέσουν και τους εκπαιδευτές πετούν μόνοι εδώ και αρκετές εβδομάδες τα Rafale με τους Γάλλους να έχουν εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα εξοικείωσης και το υψηλό επίπεδο των «γερακιών» της HAF. Οι έξι ιπτάμενοι προέρχονται από τα Mirage ενώ οι υπόλοιποι δύο από τα F-16. Αντίστοιχη θεαματική πρόοδο έχουν κάνει και οι τεχνικοί οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της συντήρησης των Γαλλικών μαχητικών που θα συγκροτήσουν την πρώτη Ελληνική Μοίρα Rafale, την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι».

Την ίδια ώρα κάτι παραπάνω από έκδηλη είναι η αγωνία των γειτόνων οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να πάρουν μια πρώτη «γεύση» για όσα θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια πάνω από το Αιγαίο. Με «νωπή» τη δυσάρεστη εμπειρία που είχαν από τα Γαλλικά Rafale το 2015 κατά τη διάρκεια της NATOϊκης Tiger Meet στο Ικόνιο. Τότε τέσσερα Rafale της Armee De L’Air είχαν εικονικά καταρρίψει χωρίς να έχουν την παραμικρή απώλεια οκτώ Τουρκικά F-16.

Εδώ και μερικές ημέρες στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση στην Κόνια έχουν μεταξύ άλλων μετασταθμεύσει τέσσερα Rafaleτης πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση Anatolian Eagle μαζί με την Τουρκική αεροπορία, τους Αζέρους και τους Πακιστανούς. Η Τουρκική πολεμική αεροπορία με τη βοήθεια του συμμαχικού της Κατάρ προσπαθεί να «ακτινογραφήσει» τα μαχητικά τα οποία ήδη φαντάζουν ως εφιάλτης για τους γείτονες ειδικά στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων.