Σοβαρή απειλή για υποθαλάσσια διείσδυση στα νησιά μας από Τούρκους SAT



Σοβαρή απειλή για υποθαλάσσια διείσδυση στα νησιά μας

ΗΤουρκία εντάσσει συνεχώς επιθετικά οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό της προκειμένου να ενεργήσει επιθετικά σε βάρος μας στο Αιγαίο, τα οποία λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, διαμορφώνουν καινούργια δόγματα επιχειρήσεων από πλευράς Τουρκίας περί  "επίθεσης και κατάληψης βραχονησίδων και μικρονήσων μας".

Μια συσκευή που χρησιμοποιείται από ομάδες SAT στην άσκηση "Deniz Κurdu 2021" προσέλκυσε την προσοχή.

Χάρη στη συσκευή υποβρύχιας μεταφοράς, η οποία βρίσκεται σε πολύ λίγες ομάδες που εκτελούν το ίδιο καθήκον στον κόσμο, οι ομάδες μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες αναπτύξεις κάτω από το νερό και να φέρουν μαζί τους επιπλέον συσκευές και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με άρθρο στην τουρκική Αksam, μετά την ημέρα του ''διακεκριμένου παρατηρητή'', την οποία παρακολούθησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκούλερ, τον Στρατηγό Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων Ümit Dündar, τον Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Adnan Özbal και τον Διοικητή αεροπορικών  Δυνάμεων Αντιπτέραρχο Χασάν Κουτσουκάκιζ,  η άσκηση "Deniz kurdu 2021" έχει ολοκληρωθεί.

Στην άσκηση, στην οποία συμμετείχαν 133 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, οι ομάδες SAT έκαναν έντονη εντύπωση με τις επιτυχημένες δραστηριότητές τους.

 Στην τελική φάση  της άσκησης ομάδες SAT,  έπληξαν τους στόχους στο νησί του υποθετικού εχθρού, τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς με άνδρες που "έπεσαν" με αλεξίπτωτο, εκπληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή που τους ανατέθηκε.

Ωστόσο μια συσκευή της ελίτ μονάδας απόσπασε την προσοχή. Μετά την άσκηση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Akar ενημερώθηκε για την υποβρύχια συσκευή πρόωσης δυτών , η οποία χρησιμοποιείται από πολύ λίγες από τις ομάδες που εκτελούν το ίδιο καθήκον στον κόσμο.

Η συσκευή, που είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες SAT, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνιες υποβρύχιες μεταφορές.

Η συσκευή, η οποία διαθέτει συστήματα πλοήγησης με υψηλή ακρίβεια, συμμετέχει επίσης στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης υλικού και πυρομαχικών καθώς και στην υποβρύχια μεταφορά των ομάδων στο πλαίσιο της αποστολής των SAT. Η συσκευή με μέγιστη ταχύτητα 3,2 κόμβων μπορεί να ενεργεί  σε βάθος 35 μέτρων.

Εμείς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά, αφού 7 μήνες νωρίτερα σε άρθρο μας επισημαίναμε μεταξύ άλλων , αναφορικά με τα μέτρα και αγορές συστημάτων στις οποίες πρέπει να προβούμε για ανάσχεση και αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας τα ακόλουθα:

Απόκτηση και τοποθέτηση ιδίως σε ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-ΡΩ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, υλικών  αποτροπής υποθαλάσσιας διείσδυσης-προσέγγισης Τούρκων βατραχανθρώπων SAT, οι οποίοι διαθέτουν μίνι υποβρύχια προς τούτο.

Eπαληθεύεται πλήρως πλέον η επισήμανσή μας ότι οι Τούρκοι SAT, έχουν τη δυνατότητα και μέσα να διενεργήσουν υποθαλάσσια διείσδυση σε βραχονησίδες-νησίδες-ενδιάμεσες και κύριες νήσους στο Αιγαίο, κάτι το οποίο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο. 

Υπενθυμίζουμε επίσης  ότι δύο τουρκικές εταιρείες, η Meteksan Defense και η Ares Shipyard ετοίμασαν και δοκιμάζουν το δικό τους εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης (USV Unmanned surface vehicle ή Μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας).

Στόχος των Τούρκων  είναι να έχουν ένα USV  σε κάθε φρεγάτα, κορβέτα και Πυραυλάκατο για αποστολές ειδικών επιχειρήσεων, κρούσης, υποστήριξης καταδρομέων, μεταφοράς εφοδίων, αναγνώρισης κτλ. Το τουρκικό drone πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες EW (που θα έχουν δυνατότητα παρεμβολής). 

Θα μπορεί να επιχειρεί ελεγχόμενο είτε από σταθμό στο έδαφος, είτε από μητρικό πλοίο. Για το μέλλον έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη 3 ακόμα εκδόσεων, μιας ανθυποβρυχιακού πολέμου με ελαφρές τορπίλες των 324 χιλιοστών, μια ναρκοπολέμου και μιας με 4-6 βλήματα κατά πλοίων Atmaca.

Το μήκος του είναι 11 μέτρα και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων (65 χιλιόμετρα την ώρα). Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 400 χιλιόμετρα περίπου.

Ο εξοπλισμός του αποτελείται από τετραπλό εκτοξευτή κατευθυνόμενων ρουκετών Cirit, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων, και διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων L-UMTAS, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων και σύστημα καθοδήγησης λέιζερ.

Το εν λόγω USV βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών του στη θάλασσα.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία εντάσσει συνεχώς επιθετικά οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό της προκειμένου να ενεργήσει επιθετικά εις βάρος μας στο Αιγαίο.

Τα συγκεκριμένα συστήματα, λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους διαμορφώνουν καινούργια δόγματα επιχειρήσεων από πλευράς Τουρκίας περί  "επίθεσης και κατάληψης βραχονησίδων και μικρονήσων" κυρίως, και θα πρέπει να τύχουν πολύ μεγάλης προσοχής από εμάς.