Αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για την κατασκευή του ρωσικού stealth πλοίου



Αποκαλύφθηκαν πληροφορίες, για την νεότερη κορβέτα του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, του σχεδίου 20386 Mercury, η οποία θα είναι το πρώτο ρωσικό πλοίο που θα βασίζεται πλήρως σε μυστικότητα, ανέφεραν δύο πηγές της ναυπηγικής  βιομηχανίας.

Η Corvette Mercury, θα είναι το πρώτο ναυτικό πλοίο που θα λάβει ραδιοαπορροφητική κάλυψη, σε ολόκληρη την περιοχή της εξωτερικής επιφανειακής δομής. 

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, θα ένα πλοίο μήκους 100 μέτρων και θα αντικατοπτρίζει το ραδιοφωνικό σήμα σαν ένα «μικρό σκάφος», ανέφερε πηγή στην RIA Novosti.

Εκτός από την κάλυψη στο πλαίσιο της έννοιας "stealth", οι υπερκατασκευές της κορβέτας θα έχουν ένα ειδικό σχήμα καθώς θα ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των προεξέχοντων στοιχείων και των σχισμών και θα χρησιμοποιούν επίσης, διάφορα σύνθετα υλικά και ειδικά χρώματα.

Η δεύτερη πηγή, επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι σχεδιάζεται να διεξαχθούν, ειδικές δοκιμές της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών stealth "Mercury".

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του πρακτορείου, το κύτος της κορβέτας έχει ολοκληρωθεί πλήρως, και οι υπερκατασκευές του πλοίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόκειται να είναι η κορβέτα του μέλλοντος, που θα στεγάζει όλη τα τελευταία οπλικά συστήματα  της Ρωσίας  κάτω από το κατάστρωμα.

Μέχρι το 2022, η νεότερη κορβέτα του Project 20386 θα ενταχθεί στον ρωσικό στόλο. Είναι ένα από τα πρώτα πλοία της χώρας, που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν, για να μεταφέρουν τους τελευταίους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.

Το βασικό καθήκον των πλοίων του Project 20386, θα είναι να εντοπίσει και να καταστρέψει, τόσο επιφανειακά όσο και υποβρύχια εχθρικά σκάφη.

Επιπλέον, θα αναλάβει την προστασία μη στρατιωτικών πλοίων και εάν είναι απαραίτητο, θα καλύψει τους Ρώσους πεζοναύτες   με πυρά  κατά τη διάρκεια παράκτιας απόβασης.

Οι νέες κορβέτες, θα είναι τουλάχιστον 15% ταχύτερες από τους προκατόχους τους, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Zvezda ο αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής του έργου, Alexander Dadykin.

Αυτό θα επιτευχθεί χάρη στη νέα σχεδίαση του κύτους, η οποία θα επιτρέψει στο πλοίο, να γλιστρά τα κύματα πιο ομαλά και να αυξήσει την ταχύτητα του σκάφους, μέσω της χρήσης σύνθετων υλικών.

Δήλωσε επίσης, ότι το πλοίο θα διαθέτει δύο κινητήρες αεριοστροβίλων με στοιχεία ενός ηλεκτροκινητήρα επόμενης γενιάς και αυτό  είναι ένα νέο στοιχείο, που αυξάνει την ευελιξία του πλοίου.

Η συνολική χωρητικότητα του ενεργειακού συστήματος, υπερβαίνει τις 55.000 ίππους. «Αυτό είναι το πρώτο για σκάφη τύπου corvette στη Ρωσία», συνέχισε ο Dadykin.

Χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες, το Corvette Project 20386 θα είναι ένα θεμελιωδώς νέο πλοίο στο ρωσικό στόλο.

Θα είναι επίσης το πρώτο πλοίο του ρωσικού στόλου, που θα έχει ελικόπτερο Ka-27 με αποστολή την εξουδετέρωση ναρκών.

Το ελικόπτερο θα είναι κρυμμένο, από την επιτήρηση του εχθρού και εάν κρίνεται  απαραίτητο, θα ανυψώνεται στο κατάστρωμα μέσω ειδικής ράμπας, για στρατιωτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή, το Μέρκουρι(Mercury) θα είναι το πρώτο «αρθρωτό» πλοίο. 


 
Αυτό σημαίνει, ότι τα στοιχεία του οπλικού συστήματος μπορούν να αντικατασταθούν, χωρίς να τροποποιηθεί σημαντικά το ίδιο το πλοίο ή να τροποποιηθούν, τα εσωτερικά ή τα δομικά στοιχεία του.

Ταυτόχρονα, το οπλοστάσιο του πλοίου έχει σχεδιαστεί, για να φιλοξενεί τα πιο σύγχρονα όπλα, επιθετικά και αμυντικά.

Οι κορβέτες του Project 20386 θα είναι εξοπλισμένες, με ένα ζευγάρι αντιπυραυλικών συστημάτων κατά του πλοίου, το καθένα με τέσσερις εκτοξευτές και οκτώ πυραύλους. 

Αναμένεται να είναι κατηγορία Zircon , που σημειωτέον η τοποθέτηση των υπερηχητικών  πυραύλων, με εμβέλεια έως 500 km και ταχύτητα Mach 8 (περίπου 2,5 km / s) θα  αποτελεί μοναδικότητα.   

Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιοι πύραυλοι, δεν λειτουργούν ακόμη σε καμία χώρα εκτός από τη Ρωσία.

 Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά αντίμετρα εναντίον τους, γεγονός που καθιστά το Ζιρκόν και τα πλοία μεταφοράς του μοναδικά», δήλωσε ο Ντμίτρι Σαφόνοφ, αναλυτής της εφημερίδας Izvestia .

Σύμφωνα με τον Σαφόνοφ, εγκαθίστανται επίσης επί του πλοίου οι  αντιαεροπορικοί πύραυλοι Igla ,καθώς και 6 πυροβόλα όπλα των 30 mm που είναι ικανά , να τρυπήσουν  την δομή κάθε  σύγχρονου πλοίου.
 
Για την άμυνα ενάντια σε υποβρύχιες τορπίλες, θα εγκατασταθεί επί του πλοίου ένα ζευγάρι πυροβόλων διαμετρήματος 330 mm.

Και για τις παράκτιες επιθέσεις, το πλοίο θα έχει ένα howitzer 100 mm A-190, το οποίο θα γεμίσει την ακτή με 80 γύρους το λεπτό », πρόσθεσε ο Safonov.

Κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων , καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει κορβέτα με παρόμοια δύναμη πυρός.