Φρεγάτες: Tο μεγάλο πρόβλημα των ολλανδικών Sigma που κοιτάει η Αθήνα



Tο μεγάλο πρόβλημα των ολλανδικών Sigma που κοιτάει η Αθήνα (σ.σ. μαζί με τις Belharra) για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι στα… χαρτιά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ieidisis.gr o Δήμος Βερύκιος, τα ολλανδικά πλοία ενώ αρέσουν στους Έλληνες ναυαρχους και από άποψη τιμής και σε επίπεδο δυνατατοτήτων, όπως σημειώνουν πρόκειται για πλοία που υπάρχουν μόνο στα… χαρτιά.

Ενώ οι Ολλανδοί προσφέρουν πολύ καλή πρόταση για πλοία ενδιάμεσης λύσης, στην Αθήνα υπάρχει σκεπτικισμός αναφορικά με τις S11515.

Μάλιστα λόγω αυτού του «προβλήματος» της ολλανδικής πρότασης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε τον χωρισμό των πλοίων ενδιάμεσης λύσης από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικου.

Το επιχείρημα για «πλοία μόνο στα χαρτιά» είναι το βασικό επιχείρημα των Αμερικανών, οι οποίοι ενώ προσφέρουν πλοία που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, στηρίζονται στο γεγονός πως τα δικά τους πλοία είναι υπαρκτά και έχει κυλήσει πολυ… νερό κάτω από την καρίνα τους.

Οι Αμερικανοί αν δεν δώσουν Arleigh Burke ή Τiconderoga δεν θα περάσουν στην επόμενη φάση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ιταλική πρόταση για τις FREMM αν και όπως σημειώνεται, ο αρχηγός του Ναυτικού δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συγκεκριμένης πρότασης.

Την ίδια ώρα, ο λόγος που όπως αναφέρεται κόπηκαν τα βρετανικά Arrowhead 140 από τις πρώτες θέσεις της σορτ λιστ του Πολεμικού Ναυτικού είναι πως λόγω μεγέθους δεν θα χωράνε στους ναυστάθμους ενώ θα χρειάζονται και περισσότερο προσωπικό για την επάνδρωσή τους.

Η βρετανική πρόταση θα είχε την… τύχη των Ισπανών αλλά δεν κόπηκε από την αρχή για διαπραγματευτικούς λόγους ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. έγινε στις 14/6 και είχαν τετ α τετ και ο Μπόρις Τζόνσον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη).

Με τα έως τώρα δεδομένα τα πλοία που οι Έλληνες ναύαρχοι προκρίνουν είναι οι γαλλικές Belharra και οι ολλανδικές Sigma.

To μειονέκτημα των γαλλικών είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, η τιμή τους, καθώς θεωρούνται ακριβές.