Οι ΗΠΑ μεταστάθμευσαν 25 F-22 έξω από την ΚίναΕλπίζουν να αποτρέψουν τους Κινέζους από το να χτυπήσουν την Ταϊβάν

25 αεροσκάφη F-22 Raptor έχει αναπτύξει στις νήσους Γκουάμ (στην ομώνυμη αεροπορική βάση) και Τινιάν η αμερικανική Αεροπορία (USAF), σε ένα προφανές μήνυμα επίδειξης ισχύος και αποτροπής προς την Κίνα.

Bέβαια, 25 μαχητικά δεν επαρκούν για να εκφοβίσουν την Κίνα στην περίπτωση μιας επίθεσης στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο κοντά στην επικράτειά του είναι πανίσχυρο.

Η ανάπτυξη αφορά την άσκηση “Pacific Iron” που αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν περισσότερα από 35 αεροσκάφη (συν 10 F-15E Strike Eagle) και 800 άτομα προσωπικό. Να μην λησμονούμε και την παρουσία δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών (USMC) στην Ιαπωνία.

Η ανάπτυξη των Raptor και η άσκηση πραγματοποιούνται σε μια συγκυρία όπου η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι σε υψηλά επίπεδα, με επίκεντρο το ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας και τις διεκδικήσεις του Πεκίνου και αυτό της Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Προσφάτως, η Κίνα προχώρησε σε μαζική διείσδυση στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας 28 μαχητικά αεροσκάφη…

Επίσης, διαφορές υπάρχουν στα εμπορικά θέματα, τον έλεγχο της Κίνας επί του Χονγκ Κονγκ, αλλά και τη διένεξη για την προέλευση του κορονοϊού, εάν και κατά πόσον είναι βιολογικό όπλο που ξέφυγε σκοπίμως ή αθέλητα από το κινεζικό εργαστήριο της Γουχάν, ένα θέμα που διχάζει έντονα τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο συνολικότερα…

loading...