Χέρι-χέρι Ελλάδα-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα



Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, η Α.Ε. Sulaiman Hamid Almazroui εκφώνησε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην οικονομία των Η.Α.Ε., τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα και πως η έκθεση EXPO 2020 Dubai αναμένεται να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για να ανοίξουν νέες πόρτες συνεργασίας για τις ελληνικές εταιρείες

Στις 16 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην «Αθηναϊκή Λέσχη» γεύμα εργασίας, που συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα και την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.). Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΙΑΤΡΙΚΟΥ Αθηνών Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος και περισσότεροι από 20 Έλληνες επιχειρηματίες, μέλη της Ένωσης, από τους τομείς του ιατρικού τουρισμού και της υγείας, αμυντικής βιομηχανίας, ναυτιλίας, εκπαίδευσης, νέων τεχνολογιών κ.α., συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, η Α.Ε. Sulaiman Hamid Almazroui εκφώνησε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην οικονομία των Η.Α.Ε., τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα και πως η έκθεση EXPO 2020 Dubai αναμένεται να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για να ανοίξουν νέες πόρτες συνεργασίας για τις ελληνικές εταιρείες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα εστίασε στα επιτεύγματα που σημείωσαν τα ΗΑΕ στην πορεία των 50 χρόνων από την ίδρυσή τους, σε ζητήματα διαφοροποίησης των εσόδων τους και την οικονομική και επιχειρηματική θέση που κατέχει το κράτος σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία πλαισιώνονται από πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

 Εστίασε στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των τομέων που έχουν καταγράψει μεγάλη πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, τον τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και τον εκθεσιακό τουρισμό, την αεροπορική βιομηχανία, το real estate, τη διαχείριση λιμένων κ.α.

Ο πρέσβης των ΗΑΕ σημείωσε ότι η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον Αραβικό κόσμο και η τρίτη μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής. Η δυναμική οικονομία των ΗΑΕ, το άνοιγμα στις διεθνείς επιχειρήσεις και η στρατηγική θέση της ως πύλη στην περιοχή, δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και καθιστούν τα ΗΑΕ μια ελκυστική αγορά για περιφερειακές και διεθνείς εταιρείες. Η αγορά των ΗΑΕ παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια κατοίκων στην περιοχή.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης Σουλεϊμάν Αλ Μαζρούι επικεντρώθηκε στην έκθεση Expo 2020 Dubai, ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ το ελληνικό κοινό. Το Expo 2020 Dubai, με θέμα "Connecting Minds, Creating the Future", θα ανοίξει τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2021, και θα συμπέσει με την 50ή επέτειο της ίδρυσης των ΗΑΕ και τα 200 έτη ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 2021, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο και για τις δύο χώρες. 

Το Expo 2020 είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα εκκίνησης για τις επιχειρήσεις, όπου ανοίγουν νέες αγορές και νέες ευκαιρίες για κάθε επισκέπτη από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά προγράμματα τα οποία βοηθούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στη σύναψη συμφωνιών και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Το Expo 2020 έχει δεσμεύσει το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των άμεσων και έμμεσων δαπανών του για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), τις οποίες θεωρεί βασικό πυλώνα για τη μελλοντική ευημερία στα ΗΑΕ και την περιοχή. Επιπλέον, το Expo 2020 θα υποστηρίξει τον τουριστικό τομέα και θα χρησιμεύσει ως θερμοκοιτίδα για καινοτόμες επιχειρήσεις και έργα που βασίζονται στη γνώση, έτσι ώστε να συμβάλει στη διαφοροποίηση της οικονομίας και να επιβεβαιώσει τη φήμη της χώρας ως ιδανική τοποθεσία για διαβίωση, αναψυχή, εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.