Η γυναικοκτονία ανέδειξε το οργανωτικό πρόβλημα της ΕΛ-ΑΣ και της Άμεσης Δράσης!!!



Άρθρο του Αντιστρατήγου ε.α, Νικολάου Μπλάνη

1. Είδαμε τις καταγγελίες για την αδράνεια των αρμοδίων οργάνων της ΕΛ-ΑΣ στην περίπτωση της γυναικοκτονίας. Το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης που πήρε εντολή για επέμβαση, έκανε το συνηθισμένο tour  στον τόπο του συμβάντος και αποχώρησε. Η γειτόνισσα που κάλεσε σε βοήθεια για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και διαπίστωσε την παράλειψη προέβλεψε: "Όταν την σφάξει θα ενημερώσω πρώτα κανα κανάλι για να σας φωνάξουν". Η τοπική Υπηρεσία προφανώς δεν ενημερώθηκε, ώστε να προβεί σε κάποια ενέργεια, όπως προβλέπουν οι οδηγίες του Εγχειρίδιου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακης βίας, που εκδόθηκε (ύστερα από εισήγηση μου) για πρώτη φορά το 2005.

2. Είχαμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα μας το πρόβλημα με το  συγκεντρωτισμό και υδροκεφαλισμό στην οργάνωση των Υπηρεσιών της ΕΛ-ΑΣ και ειδικότερα της Άμεσης Δράσης. Ο οικείος διοικητής (γράφαμε) έχει άγνοια των περιστατικών, αφού τα δελτία συμβάντων και οι αναφορές του πληρώματος των περιπολικών δεν φθάνουν σε αυτόν. Δεν έχει την εποπτεία και τον έλεγχο. Είναι αποξενωμένος. Τα πληρώματα ενεργούν μόνο κατασταλτικά (κατόπιν εντολής του R/T Κέντρου) και δεν έχουν γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής. Περνάνε, βλέπουν και φεύγουν.

3. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι αν δεν γίνει αποκέντρωση και διοικητική υπαγωγή των δυνάμεων και των μέσων (στη λογική της Άμεσης Επέμβασης) στα οικεία Τμήματα, που αποτελούν τα κύτταρα του Σώματος, καμία αναδιάρθρωση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι το μόνο σίγουρο!!! Επιτέλους ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι!!!