Έρχονται εξελίξεις: Με ιρανικό μοντέλο οι Αμερικανοί διαλύουν την ΤουρκίαΤουρκία για ΗΠΑ: Το ίδιο σχέδιο για το Ιράν έχουν και για μας-Τι περιλαμβάνει το «πρόγραμμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας»

Το παλιότερο άρθρο του περιοδικού Foreign Affairs με τίτλο «Η Επόμενη Ιρανική Επανάσταση - Γιατί η Ουάσιγκτον πρέπει να επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος στην Τεχεράνη» των Eric Edelman και Ray Takeyh , πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα , επικαλείται Τούρκος αναλυτής, εκτιμώντας πως όσα λέγονται εκεί για τα αμερικανικά σχέδια δεν αφορούν μονάχα το Ιράν. “Επειδή αυτό που σχεδιάζουν για το Ιράν, θα κάνουν το ίδιο για την Τουρκία” υποστηρίζει.

Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Nedim Şener αναφέρθηκε σχετικά με τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, παρόμοια με εκείνη του παρελθόντος, ενεργοποιήθηκε και εναντίον της Τουρκίας

Ο Edelman και ο Takeyn, ενώ περιγράφουν πώς θα επιφέρουν αλλαγή διοίκησης στο Ιράν, έδωσαν επίσης τον τίτλο της ενότητας για το μυστικό σχέδιο, λέει ο Τούρκος αναλυτής και παραθέτει τα παρακάτω βήματα του σχεδίου, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ομάδων που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς της Αμερικής:

Παρά το γεγονός ότι το Ιράν είναι γεμάτο αντιφρονούντες, δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα ένα συνεκτικό κίνημα αντίστασης. Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα κίνημα αντίστασης, αλλά αποδυναμώνοντας ανοιχτά το καθεστώς και βοηθώντας κρυφά δυνάμεις μέσα στο Ιράν που μπορεί να ενθαρρύνουν τις απαιτήσεις για αλλαγή, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση των δεσμών της αντιπολίτευσης που έχουν πλέον αποκοπεί.   
 
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προσπαθήσει να αποστραγγίσει περαιτέρω την οικονομία του Ιράν, να καλέσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις τάξεις των εκτελεστών του καθεστώτος και να δώσει ένα χέρι σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν το καθεστώς.

Η υιοθέτηση του στόχου της αλλαγής του καθεστώτος δεν θα κοστίσει πάρα πολύ, αλλά θα απαιτούσε ένα ενισχυμένο πρόγραμμα μυστικής δράσης για την υποστήριξη στοιχείων στην ιρανική κοινωνία μεταξύ των πολιτών που αμφισβητούν τη νομιμότητα του καθεστώτος. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα επαγγελματικά σωματεία, όπως τα εργατικά σωματεία και τα συνδικάτα των δασκάλων, που διαμαρτύρονται για κυβερνητικές πολιτικές και δραστηριότητες, αλλά και ομάδες φοιτητών που διαμαρτύρονται σε πανεπιστημιουπόλεις.

Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να παρέχουν υποστήριξη τεχνολογίας και λογισμικού σε επικριτές και αντιπάλους του καθεστώτος, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη της λογοκρισίας, την επικοινωνία μεταξύ τους και τη διάδοση των μηνυμάτων τους” αναφέρει ο αναλυτής.

Επίσης μιλάει για άμεση (και εμπιστευτική) οικονομική υποστήριξη που θα συμβάλει επίσης στον ίδιο σκοπό. Τα συνδικάτα του Ιράν πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών των ΗΠΑ Κατά τη διάρκεια της Ιρανικής Επανάστασης του 1979, οι απεργίες στον τομέα του πετρελαίου και των εργαζομένων στις μεταφορές ήταν ζωτικής σημασίας για την παράλυση του καθεστώτος του Σάχη. Τα τελευταία χρόνια, εργάτες χάλυβα, εργαζόμενοι στα φορτηγά, οδηγοί λεωφορείων, σιδηρόδρομιοί, δάσκαλοι και εργαζόμενοι ζαχαροκάλαμου έκαναν απεργίες για να αμφισβητήσουν το ισχύον καθεστώς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω την οικονομία του Ιράν χρηματοδοτώντας κρυφά ομάδες ικανές για παρόμοιες απεργίες.

Η CIA  πρέπει να συμμετέχει

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο η Ουάσινγκτον πρέπει να τονίσει ότι τα μέλη του ιρανικού καθεστώτος που επιθυμούν να αποκοπούν θα έχουν εγγυημένη προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η CIA, από την άλλη πλευρά, πρέπει να επικοινωνήσει με εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα με αυτόν τον τρόπο και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την απομάκρυνσή τους από τη χώρα. Πέρα από αυτές τις πολιτικές και την επίσημη ρητορική, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα του καθεστώτος διασφαλίζοντας ότι ο ιρανικός λαός έχει πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και αξιόπιστη ανάλυση.

Η Ουάσινγκτον ξοδεύει 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε καταστήματα μέσων της Περσικής γλώσσας, όπως το Radio Farda και το Sedaye America, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η Αμερικανική Παγκόσμια Υπηρεσία ΜΜΕ και μεταδίδει ειδήσεις και ψυχαγωγικές εκπομπές μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης και Διαδικτύου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτά τα προγράμματα φτάνουν σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνολικού ενήλικου ιρανικού πληθυσμού. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια χρηματοδοτώντας ανοιχτά ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς προγραμματισμούς από εξόριστους Ιρανούς που ζουν στις ΗΠΑ, εκτιμάει ο Nedim Şener.
 
“Ενώ οι παραδοσιακές μορφές μέσων ενημέρωσης είναι σημαντικές, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστήσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη διαφθορά και την οικονομική κακοδιαχείριση του καθεστώτος χρησιμοποιώντας τα Instagram, Telegram, Twitter και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για να ρίξει φως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δωροδοκίας και να αποκαλύψει τους υπεύθυνους εντός του καθεστώτος” προσθέτει.

Καταλήγει δε κάνοντας και τον παραλληλισμό με την χώρα του αναφέροντας: “Βγάλτε τη λέξη "Ιράν", γράψτε "Τουρκία", θα δείτε το σχέδιο που εφαρμόστηκε λίγο πολύ εναντίον της χώρας μας και θα εφαρμοστεί από τώρα και στο εξής. Το «πρόγραμμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας» που δημιουργήθηκε από αντι-Τουρκικούς Αμερικανούς με μέλη του FETO θα έχει επίσης παρόμοια λειτουργία”

Νεότερη Παλαιότερη