Τουρκικό σχέδιο για παρουσία Πακιστανικών μαχητικών σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Προετοιμάζουν κρίση



Άξονας Τουρκία-Πακιστάν-Κατάρ ως “σφήνα” στα κοιτάσματα στην Α. Μεσόγειο και την Κύπρο

Επέκταση των κοινών επιχειρήσεων στρατιωτικού χαρακτήρα στην Α. Μεσόγειο αλλά και αλλού, αποφάσισαν ουσιαστικά χθες Τούρκοι και Πακιστανοί, καθώς Άγκυρα & Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Umit Dundar συναντήθηκε με τον Πακιστανό Α/ΓΕΣ στρατηγό Κιαμάρ Γιαντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Inter-Services Public Relations (ISPR), κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

"Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις αδελφικές σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες έχουν βαθιά ρίζα στην ιστορία και εδραιώνονται στις πολιτιστικές και θρησκευτικές μας σχέσεις", δήλωσε ο Πακιστανός στρατηγός Bajwa.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω τους στρατιωτικούς τους δεσμούς, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος Α/ΓΕΣ που επισκέφθηκε στο Ισλαμαμπάντ τον ομόλογό του, εκτίμησε τον ρόλο του πακιστανικού στρατού για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και τη συμβολή του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, υπενθυμίζουμε ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν πανίσχυρες και κυρίως πολύχρονες αμυντικές συμφωνίες, μία εκ των οποίων είχε φέρει πριν πολλούς μήνες το πακιστανικό πολεμικό ναυτικό, να συμμετέχει στην τουρκική επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου, φέροντας πακιστανικά πλοία στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η τωρινή επέκταση της ήδη υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας, αφορά πιθανότατα την ανάπτυξη Πακιστανικών δυνάμεων, (αεροσκαφών-κομάντος) σε τουρκικό έδαφος με αντίστοιχη τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στο Πακιστάν.

Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να δούμε και πακιστανικά μαχητικά μαζί με τα Καταριανά, αφού τέτοιες συμφωνίες υλοποιεί η Άγκυρα πλέον.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας ότι στο πρόσφατο ταξίδι του Πακιστανού Α/ΓΕΑ, αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας Πτεράρχου Μουτζαχάντ Ανουράν Χαν εκτός όλων των άλλων είχαμε και τη συνάντηση του με τον Αντνάν Τανριβέρντι, στενό και έμπιστο σύμβουλο του Προέδρου Ερντογάν, για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Ο Πακιστανός ανώτατος αξιωματικός συζήτησε επίσης στρατηγικές, για την «υποστήριξη» του τουρκικού στρατηγικού Κέντρου Ερευνών (ASSAM) και της SADAT για κοινές επιχειρήσεις Τούρκων και Πακιστανών.

Δημοσιογραφικές πηγές της Ινδίας αναφέρουν ότι ένας σημαντικός στόχος πίσω από το ταξίδι του Πακιστανού Α/ΓΕΑ, ήταν ο σχεδιασμός και ο συντονισμός μιας κοινής στρατηγικής μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν για τη δημιουργία υβριδικών επιχειρήσεων σε δύο μέτωπα, ενός πολέμου δια αντιπροσώπων δηλαδή, με εκμετάλλευση των ισλαμιστών τρομοκρατών, αναπτύσσοντας τους ως μισθοφόρους σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της μεγάλης περιφερειακής δύναμης, της χώρας που έχει άποψη για τα πάντα στην περιοχή και ειδικά για όλα τα εδάφη που ανήκαν κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στην προσπάθεια της αυτή, η Άγκυρα πιθανότατα θα θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο με αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις, πράγμα για το οποίο μας έχει προειδοποιήσει και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, με τη χώρα του να είναι υποψήφια να βιώσει ξανά τέτοιου τύπου καταστάσεις λόγω της μουσουλμανικής αδελφότητας.

Αυτές τις πληροφορίες άλλωστε ουσιαστικά επιβεβαιώνει και η ισραηλινή Jerusalem Post, η οποία (καθόλου τυχαία) ζητάει μία ισχυρή συμμαχία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Κύπρο και Γαλλία στην Α. Μεσόγειο.

Οι Ισραηλινοί διαβλέπουν τον άξονα Τουρκία-Πακιστάν-Κατάρ που θέλει να εισέλθει ως “σφήνα” στα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο και στην Κύπρο, η οποία είναι σημειωτέο εκτός ΝΑΤΟ.