Κλιμακώνει η Τουρκία με γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και σόου Ερντογάν στα κατεχόμενα



Με τα μάτια στραμμένα στην 20η Ιουλίου παραμένει η Αθήνα, περιμένοντας πώς θα εξελιχθεί το σόου που προετοιμάζει ο Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Διατεθειμένη να διατηρήσει την ένταση φαίνεται πως είναι η Τουρκία, καθώς προχωρά το σχέδιο για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Η κρατική εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας υπέβαλε, σύμφωνα με την εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αίτηση για άδεια εξερεύνησης πετρελαίου σε τρεις περιοχές που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Σελεύκειας στην επαρχία Μερσίνα, βόρεια των Κατεχομένων της Κύπρου.

Από το συνέδριο του Εconomist, ο Νίκος Δένδιας έθεσε ορόσημο για την εξέλιξη των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας.

«Έχουμε ένα ορόσημο μπροστά μας για να δούμε το επίπεδο έντασης στην περιοχή μας και αυτό είναι η 20η Ιουλίου.

»Η αναφορά του προέδρου Ερντογάν στην εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Μένει να δούμε τι θα γίνει».

Σάλος με δημοσίευση του ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, αναστάτωση έχει προκληθεί στη Μεγαλόνησο από μια ανάρτηση του ΟΗΕ που αναφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη απλά ως ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της Τουρκίας, η Ελλάδα να ενεργεί δυναμικά σε δύο μέτωπα.

«Το πρώτο είναι εντατική διπλωματία. Το άλλο μέτωπο είναι η ενίσχυση της αποτροπής διασφαλίζοντας την ενίσχυση των συνολικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Ζάεφ αποθεώνει την Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, ο Ζόραν Ζάεφ στο συνέδριο του Economist έπινε νερό στο όνομα της Ελλάδας που επενδύει στη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα υπογραφτεί η συμφωνία μεταξύ της National Energy Resources της Βόρειας Μακεδονίας και της ΔΕΣΦΑ για ένα μεγάλο πρότζεκτ 100 εκατ. ευρώ. 54 εκατ. ευρώ είναι το ποσοστό συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας και αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου».

Πρόκειται για αγωγό φυσικού αερίου που θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για Κόσοβο και Σερβία βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι για την σταθερότητα στην περιοχή.

Τις υπογραφές εκ μέρους της Ελλάδας έβαλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.