Αλλαγή πλάνων για το Π.Ν. – Δεν θέλει άμυνα περιοχής αλλά την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού;



Αλλαγή πλάνων για το Π.Ν. με πληροφορίες να θέλουν τους Έλληνες ναυάρχους να μην θέλουν άμυνα περιοχής αλλά την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού;

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως του διαδικτύου μετά το κόψιμο των Ισπανών και της δεύτερης γερμανικής πρότασης ακολουθεί η υποβάθμιση στην λίστα του Πολεμικού Ναυτικού των προτάσεων της Ολλανδίας, της Βρετανίας και της Γερμανιας.

Έτσι μόνο οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί φαίνεται πως βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας του Πολεμικού Ναυτικού.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η τελική πρόταση των ναυάρχων.

Σε κάθε περίπτωση η όποια πρόταση προκριθεί από τους ναυάρχους προς την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και τον πρωθυπουργό, θα έχει να κάνει εκτός από το καλύτερο πλοίο και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες και συμμαχίες στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως τα δεδομένα του Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται πως αλλάζουν, με τους ναυάρχους να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις δυνατότητες αεράμυνας των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ίσως εκτός μίας εκ των τεσσάρων).

Η λογική των ναυάρχων έχει να κάνει με τον ρεαλισμό που προσεγγίζει το Πολεμικό Ναυτικό το θέμα των νέων ελληνικών φρεγατών.

Οι ναύαρχοι ξέρουν πως με τέσσερις φρεγάτες ακόμα και με δυνατότητες άμυνας περιοχής, δεν φέρνεις τα… πάνω κάτω στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά.

Στο Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζουν τις δυνατότητές τους (σ.σ. και θέλουν) το όποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία να υπάρξει στο Αιγαίο, οπου οι Τούρκοι δεν θα έχουν καμιά ελπίδα.

Οι νέες ελληνικές φρεγάτες (σ.σ. όποια και από τις έξι προτάσεις επιλεγεί τελικά) στο Αιγαίο θα είναι ανίκητες. Όχι μόνο λόγο προδιαγραφών αλλά και για λόγους ναυτοσύνης, στην οποία οι Έλληνες είναι απείρως καλύτεροι από τους Τούρκους.

Στο τέλος, το Πολεμικο Ναυτικό ξέρει πως όποια όπλα ζητήσει να έχουν οι νέες ελληνικές φρεγάτες στο τέλος θα τα έχουν.

Έτσι και στο Πολεμικό Ναυτικό, επειδή η συγκεκριμένη απόφαση θα καθορίσει τις τύχες του ελληνικού Στόλου για τα επόμενα 20-30 χρόνια, δεν ακυρώνουν την γαλλική και την αμερικανική πρόταση, αν και γνωρίζουν πως και οι δύο διαθέτουν αρκετά μειονεκτήματα (πλοία ενδιάμεσης λύσης).

Στην παρούσα φάση η Αθήνα δίνει περισσότερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού προς τα ελληνικά πλοία, μία τακτική που οι Τούρκοι με την βιομήχανία των drones που αναπτύσσουν, εξελίσσουν συνεχώς.

Ο στόχος του ΠΝ είναι να εξοπλίσει τις υπό συζήτηση φρεγάτες με πυραύλους CAMM-ER. Μιλάμε για έναν πύραυλο με εμβέλεια έως τα 60 χλμ. Ο ανταγωνιστικός πύραυλος είναι ο Aster 15 όμως οι CAMM-ER υπερυσχύουν στον αριθμό αφού σε κάθε κελί μπορούν να μπουν τέσσερις ενώ αντίστοιχα σε κάθε κελί μπαίνει ένας Aster 15.

O CAMM/CAMM-ER είναι ιδανικό όπλο για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού και αυτό θέλει να επιτύχει το Π.Ν. Να εφοδιάσει πρώτιστα τα πλοία του με δυνατότητες να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τις επιθέσεις.