Προς στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη η ΕΕ - Φόβος ελέγχου μεταναστευτικών ροών από Άγκυρα



Στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην αφήσει ελεύθερο «πεδίο» σε «τρίτα κράτη», σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο που διέρρευσε και αποκαλύπτει το πρακτορείο EUobserver. Οι Βρυξέλλες φοβούνται, σχολιάζει το EUobserver, ότι η Άγκυρα θα ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Η ειρηνευτική διαδικασία της Λιβύης απαιτεί αφοπλισμό μεγάλης κλίμακας, αποστράτευση και επανένταξη μαχητών, καθώς και θεμελιώδη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της εξωτερικής υπηρεσίας της ΕΕ με ημερομηνία 1ης Ιουλίου, το οποίο δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στις Βρυξέλλες. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση oριστικοποιεί σχέδια για μια στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή του μπλοκ στην περιοχή έναντι άλλων ξένων δυνάμεων, σύμφωνα πάντα με το υπηρεσιακό έγγραφο.

Αναφέρεται ότι η ΕΕ πρόκειται να ολοκληρώσει σχέδια για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη Βόρεια Αφρική τους προσεχείς μήνες, με στόχο τον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων και όπλων στην περιοχή.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η δέσμευση μιας στρατιωτικής ΚΠΑΑ της ΕΕ [Κοινή Ασφάλεια και Αμυντική Πολιτική] ώστε να μην αφήσει ολόκληρο το πεδίο δραστηριότητας στον στρατιωτικό τομέα σε τρίτα κράτη» τονίζεται. 

Υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές της Λιβύης εξέφρασαν την ανάγκη υποστήριξης της ΕΕ, επισημαίνεται ότι αυτό μπορεί να ανοίξει τη δυνατότητα εναέριας επιτήρησης της ΕΕ πάνω από το έδαφος της Λιβύης, εάν συμφωνήσουν οι αρχές της Λιβύης.



«Το έγγραφο δεν κατονομάζει τα τρίτα κράτη σε αυτό που αποκαλεί ‘ανταγωνιστική κατάσταση’ στη Λιβύη. Αλλά το Τσαντ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης» σχολιάζει το πρακτορείο. Και το έγγραφο της ΕΕ ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την Τουρκία, όταν αναφέρει ότι μια «τρίτη χώρα» «συνεχίζει την άρνηση επιθεωρήσεων» για ύποπτες αποστολές όπλων στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ. 

Η ίδια χώρα «διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και παρέχει εκπαίδευση σε επιλεγμένες ένοπλες δυνάμεις στη δυτική Λιβύη», ειδικά στην ακτοφυλακή και το ναυτικό της Λιβύης, σημειώνεται στο δημοσίευμα. 

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνει tweet σχετικά με την αναχαίτιση μεταναστών ανοικτά των ακτών της Λιβύης, προκαλώντας φόβους ότι η Άγκυρα μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μοχλό πίεσης έναντι της ΕΕ, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της μετανάστευσης της Κεντρικής Μεσογείου σχολιάζει το EUObserver. 

Η ΕΕ ευελπιστεί να ανταγωνιστεί την τουρκική επιρροή στις ναυτικές αρχές της Λιβύης δίνοντας «δώρα» - αλλά με προαπαιτούμενα. «Η παροχή εξοπλισμού [από την ειρηνευτική αποστολή Irini στην ακτοφυλακή της Λιβύης] θα πρέπει να συνδέεται με την αποδοχή συναφούς εκπαίδευσης [ΕΕ] από τις αρχές της Λιβύης», αναφέρει η έκθεση της ΕΕ που διέρρευσε.