Γεωπολιτικός-''σεισμός'': Μόνιμη η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξ/ποληΚαταιγιστικές εξελίξεις

Ήρθαν για να μείνουν οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη, αφού είναι δεδομένο ότι για άλλα 5 χρόνια τουλάχιστον θα έχουν σημαντική παρουσία στο λιμάνι και γενικότερα στην περιοχή μας.
 
Στη νέα νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, που εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας και το επόμενο στάδιο είναι η ψήφισή της από την ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας, η Αλεξανδρούπολη έχει σημαίνοντα ρόλο. Μάλιστα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία των Αμερικανών, κάτι που επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην συνέντευξη του στα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” της προηγούμενης εβδομάδας, όπου τόνισε χαρακτηριστικά: ''Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι ενισχύονται οι επενδύσεις στις υφιστάμενες κοινές υποδομές σε Σούδα, Κεντρική Ελλάδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ πιθανότατα θα επεκταθεί χρονικά και η διάρκεια της σύμβασης'', όπως αναφέρει το evrosnews.gr. 

Όλα αυτά, την στιγμή που S 2000 θα εγκρίνει πιστώσεις ύψους 134 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο 2022-2026 για βοήθεια που σχετίζεται με τους αμυντικούς εξοπλισμούς στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ιστορικά ποσοστά δαπανών για αυτά τα προγράμματα, η CBO εκτιμά ότι η εκτέλεση του λογαριασμού θα κοστίσει συνολικά 62 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπό την προϋπόθεση της πίστωσης των καθορισμένων ποσών. Το υπόλοιπο θα διοχετευθεί μετά το 2026, όπως είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα. 

Το νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτήσει 125 εκατομμύρια δολάρια (25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) για βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του European Recapitalization Incentive Program, ενός προγράμματος του Υπουργείου Εξωτερικών που υποστηρίζει τις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων να υιοθετήσουν τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της ''απορωσοποίησης'' στους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς.
 
Για άλλα πέντε χρόνια μένουν οι Αμερικανοί   

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) αναμένεται να υπογραφεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τον προσεχή Οκτώβριο.  Δεν γνωρίζουμε αν και πόσο θα επεκταθεί τελικά η χρονική διάρκεια της σύμβασης, που σίγουρα θα είναι για 5 χρόνια, αλλά εκείνο που αναφέρουν πληροφορίες του Evros-news.gr, είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επεκτείνονται και σε δεύτερο Στρατόπεδο της πόλης. 

Συγκεκριμένα, μετά από το “ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ” όπου ήδη διαμένει κατά καιρούς σημαντικός αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών, θα υπάρχει παρουσία τους και  στο Στρατόπεδο “ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ”. Ήδη μάλιστα προγραμματίζονται και σχεδιάζονται κάποιοι χώροι για την φιλοξενία τους και η απαραίτητη διαμόρφωση τους. 

''Ουρλιάζουν'' οι Τούρκοι: ''Υπάρχει σχέδιο της Mossad για το δεύτερο Ισραήλ''!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από κύκλους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι Αμερικανοί αναθεωρούν τις απόψεις τους και επανεξετάζουν τις συνεργασίες που έχουν τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και στους χώρους διαμονής του στρατιωτικού τους προσωπικού. 

Αυτό αφορά εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπεργολάβους που έχουν αναλάβει κομμάτια των υπηρεσιών, αλλά και ντόπιους εξωτερικούς συνεργάτες τους, όπως είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκης Τοψίδης. Όλα αυτά, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις τριών εργαζόμενων στην εταιρεία που είχε αναλάβει την επεξεργασία των αποβλήτων τα οποία προέρχονται από το πλύσιμο και τις απολυμάνσεις των αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων, οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να πετούν τα υγρά απόβλητα στο ρέμα Μαίστρου.   

Ανησυχία Τούρκων 
 
''Οι ΗΠΑ θα συγκεντρώσουν δυνάμεις στην Ελλάδα και υπάρχουν πληροφορίες  ότι μια αμερικανική βάση θα δημιουργηθεί στο νησί της Σαμοθράκης. Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν όλα τα  απαραίτητα μέτρα για να απενεργοποιήσουν την αεροπορική βάση Incirlik ή να μειώσουν τη σημασία της.

Η υπόθεση ότι «η στρατηγική  σημασία της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την αλήθεια . Εάν η Άγκυρα θέλει απαραίτητα να παίξει ρόλο στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν  να την χρησιμοποιήσουν ως “καμικάζι”…

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει όλα τα σχέδιά τους για να επικεντρωθούν στην Κίνα, την οποία θεωρούν τώρα ως τον κύριο εχθρό. Το γεγονός ότι ο κύριος στόχος δεν είναι η Ρωσία εξαλείφει  τη σημασία της Τουρκίας και της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Τουρκία”.

Και το δημοσίευμα καταλήγει:

''Πρώτα απ ‘όλα, είναι σαφές ότι η αεροπορική βάση του Incirlik έχει χάσει  τη σημασία της, με τη δημιουργία μιας τόσο μεγάλης αμερικανικής βάσης  στην Ιορδανία. Στόχος είναι ο στρατηγικός αποκλεισμός της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Την στέλνουν σε αποστολές υψηλού κινδύνου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να την εξουδετερώσουν”.

loading...