Αναβάθμιση της συνεργασία με τις ΗΠΑ



Γράφει ο Χρήστος Μαζανίτης, πηγή: Εφημερίδα «Realnews», 4 Ιουλίου 21

Πως το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο μπορεί να ωφελήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα και «μίνι» αεροπλανοφόρο φέρνει στην Ελλάδα το νομοσχέδιο «Μενέντεζ – Ρούμπιο». Προς αντικατάσταση τα ρωσικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, που πέρασε πρόσφατα από το Κογκρέσο με διακομματική συναίνεση, οδεύει προς την Γερουσία, όπου θα πρέπει αν ψηφιστεί, να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, για να ανοίξει εν συνεχεία διάπλατα ο δρόμος της ιστορικής αναβάθμισης της στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Πότε αναμένεται να γίνει αυτό; Παρότι αρχικά είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες για την 1η Ιουλίου, οι πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι ίσως φτάσουμε ακόμα και στον Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται την καθυστέρηση της τελικής λήψης της απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα των φρεγατών, ακόμη και προς το τέλος Οκτωβρίου, παρότι ο διακαής πόθος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να έχουμε ξεμπερδέψει έως το τέλος του καλοκαιριού. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο (τουλάχιστον αυτή είναι η πεποίθηση που μας δίδεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού) ότι η ψήφιση του «νομοσχεδίου Μενέντεζ» θα είναι συνάρτηση με την νέα MDCA (ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας – Mutual Defense Cooperation Agreement), η οποία εκτιμάται ότι θα θέσει τα θεμέλια που θα «ξεκλειδώσουν» στην ολότητά του το νομοσχέδιο για όλα όσα θα προσφέρουν τελικά οι ΗΠΑ, ακόμη και ως ενδιάμεση λύση. Η πενταετής διάρκεια της MDCA, από μονοετής που είναι σήματα, θα… δώσει την προτεινόμενης ενδιάμεση λύση.

Τα ρωσικά συστήματα

Δεν είναι τόσο η προμήθεια των F-35, που δικαιολογημένα «έκλεψαν» τη μερίδα του λέοντος ως προς το ενδιαφέρον, όσο άλλα – ίσως πιο σημαντικά- άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Εάν τελικά γίνουν νόμος των ΗΠΑ, θα διαμορφωθεί μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, στην 9η σελίδα, αναφέρεται: «Να διατεθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων για κάθε έτος από το 2022 έως το 2026 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) προς την Ελλάδα, για να βοηθήσει τη χώρα στην κάλυψη των αμυντικών της αναγκών και της μετάβασης μακριά από στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής». Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει ορισμένα πραγματικά πολύτιμα οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης και άλλα που χρήζουν αντικατάστασης. Πρόκειται για τα εξής:

–          Το αντιαεροπορικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-300, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια αμερικανική συστοιχία Patriot και μάλιστα νεότερης, αναβαθμισμένης έκδοσης.

–          Στα αντιαεροπορικά περιλαμβάνονται τόσο τα TOR M1 όσο και τα OSA, που είναι μικρής εμβέλειας, έως 15 χλμ, και εκεί υπάρχουν επίσης λύσεις, με σαφώς ανώτερες ιδιότητες.

–          Τα ταχύπλοα μεταγωγικά τύπου «χόβερκράφτ», όπως έχει επικρατήσει να τα λέμε, τα Zubr, θεωρείται δύσκολο να αντικατασταθούν, αφού δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο αν και αυτά είναι ουκρανικής κατασκευής κι εκεί θα μπορούσε να βρεθεί ένα διαφορετικό επίπεδο συνεργασίας.

–          Τα απαρχαιωμένα τεθωρακισμένα BMP-1 που χρησιμοποιούνται θα είναι τονωτική ένεση, εάν αποσυρθούν άμεσα και αντικατασταθούν από τα Bradley M2A2. Αυτά φαίνεται ότι ίσως είναι και τα πρώτα που θα έρθουν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Realnews», στα μέσα Ιουλίου μεταβαίνει κλιμάκιο του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιλέξει τα 1200 M1117 που θα έρθουν δωρεάν στην Ελλάδα. Εκεί θα γίνει και η πρώτη επιλογή Bradley, που φαίνεται να είναι διαθέσιμα.

Το Πολεμικό Ναυτικό

Εδώ τα πράγματα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για τον τομέα στον οποίο δίδεται η μεγαλύτερη βαρύτητα από την κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ και σίγουρα το νομοσχέδιο «ξεκλειδώνει» και τις διαθέσιμες προτάσεις των ΗΠΑ. Μέχρι πρότινος, έπρεπε πρώτα να αποσυρθεί ένα οπλικό σύστημα και μετά να ακολουθήσει αίτημα προς το Κογκρέσο, το οποίο άναβε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση του, για να φτάσουμε στο τελικό στάδιο της παραχώρησης. Επρόκειτο για μία χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να χρειάζονταν μέχρι και τρία χρόνια για την τελική πραγματοποίηση.

Με το νομοσχέδιο, όχι απλά καταργείται αυτή η χρονοβόρα διαδικασία, αλλά δίδεται και προτεραιότητα για την άμεση παραχώρηση αμυντικού υλικού προς την Ελλάδα. Έτσι φαίνεται ότι, αμέσως μετά την ψήφιση, ανοίγει ο δρόμο για όλα όσο θα προσφέρουν τελικά οι ΗΠΑ. Η πενταετής διάρκεια της MDCA, από μονοετής που είναι σήμερα, θα «ξεκλειδώσει» πολλές επιλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό πακέτο θα περιλαμβανει όλα όσα έχουμε αποκαλύψει στην «Realnews», συν κάτι παραπάνω. Δηλαδή, με την παραχώρηση δύο θηριωδών καταδρομικών Ticonderoga ή TICO, θα υπάρξει η προσφορά αρχικά δύο περιπολικών κλάσης «Island» – και μπορεί να φτάσουν τα 10 –  που θα καλύψουν πολλές ανάγκες γερασμένων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ένα «μίνι» αεροπλανοφόρο κλάσης WASP ή LPD, όπως πρώτοι είχαμε αποκαλύψει, το οποίο, εάν προταθεί και έρθει, θα αποτελέσει και το πλοίο διοίκησης που θέλει το ΓΕΕΘΑ.

Πότε θα μπορούμε να περιμένουμε τα πρώτα TICO εάν η Ελλάδα αποδεχθεί την προσφορά; Η απάντηση είναι άμεσα, δηλαδή μέσα στο 2022. Τα πρώτα «Island» επίσης την ίδια χρονιά.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε Ελλάδα και Ισραήλ να αποτελέσουν τους δύο ισότιμους στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ, δημιουργώντας έναν συμπαγή άξονα ισχυρής αμυντικής αποτροπής στην ανατολική Μεσόγειο.