Νέες απειλές Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο παρά τις Διενθείς «σφαλιάρες»



Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τη στενή σχέση της με τη Ρωσία και το Κατάρ παραμένει οικονομικός αιμοδότης της Άγκυρας.

Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν και οι αυστηρές συστάσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δε φαίνεται πως άλλαξαν ιδιαίτερα την κατάσταση. Η Ντόχα πέρα από την οικονομία, τώρα βοηθάει την Τουρκία και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός πως στο Αιγαίο επικρατεί τελευταία ηρεμία, η Αγκυρα μετατοπίζει τώρα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ ανακοίνωσε επίσημα τις εκδηλώσεις τις οποίες ετοιμάζει η Αγκυρα στις 20 Ιουλίου, στις οποίες θα παρευρεθεί ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που προκάλεσε όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι η απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ο οποίος έκανε υποδείξεις στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ και απείλησε με έναρξη των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η δίκαιη κατανομή εσόδων. Η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για τη δίκαια κατανομή.

Σε αντίθετη περίπτωση, εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό. Τότε στις περιοχές που μας έχει παραχωρήσει άδειες η “ΤΔΒΚ” θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας όπως κάναμε μέχρι σήμερα και δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της “ΤΔΒΚ”».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Ερντογάν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις και για την ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και για κάποιο επιπλέον βήμα για τα Βαρώσια, γεγονός που θα είναι αντίθετο με τις συστάσεις της Ε.Ε. μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Η Αγκυρα μπορεί να δείχνει πως προσπαθεί να προσεγγίσει τη Δύση, αλλά βασικοί της σύμμαχοι φαίνεται πως παραμένουν το Κατάρ και η Ρωσία.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκε η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ντόχας – Αγκυρας που προβλέπει την ανάπτυξη μέχρι και 36 μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ στην Τουρκία. Η συμφωνία κάνει αναφορά και στην ανάπτυξη μεταγωγικών αεροσκαφών του Κατάρ, όπως στη συνεκπαίδευση Τούρκων και Καταριανών πιλότων. Στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως η συνεργασία αυτή είναι σημαντική, καθώς το Κατάρ διαθέτει τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale και Mirage 2000-5, τα οποία δεν έχει στο οπλοστάσιό της η τουρκική αεροπορία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως με αυτήν τη συνεργασία οι Τούρκοι πιλότοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα «μυστικά των Rafale», την περίοδο που η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Η ενίσχυση της Τουρκίας από το Κατάρ δεν είναι μόνο στον αμυντικό τομέα αλλά και στον οικονομικό. Ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, έχει δωρίσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προεδρικό αεροσκάφος Βοeing 747-8, αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Το Κατάρ πρόσφατα αγόρασε το 10% των μετοχών του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο των τραπεζών Finansbank και A Bank, όπως διαθέτει και τα πλειοψηφικά πακέτα του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Τουρκίας Istinye Park αλλά και της εταιρείας ενδυμάτων Boyner.

H εφημερίδα Sözcü ισχυρίζεται πως η μητέρα του εμίρη του Κατάρ ήδη έχει αγοράσει οικόπεδα χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ενώ Καταριανοί επενδυτές αγοράζουν χιλιάδες ακίνητα αλλά και μετοχές τουρκικών εταιρειών. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η Τουρκία μετατράπηκε σε Καταριστάν». Πριν από λίγους μήνες, δύο κεντρικοί δρόμοι στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη πήραν το όνομα «Λεωφόρος του Κατάρ».
Παρόμοια στενή σχέση θεωρείται πως έχει η Αγκυρα και με τη Μόσχα κι αυτό επιβεβαιώθηκε μετά τη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα, στην Αττάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών και ως παραδείγματα έδωσε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, επένδυση αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τον αγωγό φυσικού αερίου Turk Stream. O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε πως ο ρωσικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός θα λειτουργήσει το 2023, επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, και εννοώντας την Τουρκία εξέφρασε τη στήριξη και την ικανοποίησή του «για τους φίλους μας που χρησιμοποιούν τους S-400 για την αυτοάμυνά τους».

Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε τη Μόσχα πως η σχεδιαζόμενη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν θα αλλάξει τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ που αφορούν τη διέλευση από τα Στενά και την παρουσία πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι για το οποίο ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του. Ουσιαστικά η Αγκυρα ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστούν οι περιορισμοί για τα πλοία των χωρών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.