Σερβικά ΜΜΕ: ''Ο ελληνικός στρατός αγοράζει σερβικούς πυραύλους''Τι αναφέρει η Vesti Online
''Η σερβική εταιρεία EDePRO πούλησε ρουκέτες στον ελληνικό στρατό στην έκθεση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αθήνα «DEFEA 2021»'', σημειώνει η σερβική Vesti Online.

''Σερβικές εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή και ανάπτυξη όπλων και συστημάτων αεροσκαφών, η EDePro και η Green Power Turbine Systems, είναι οι μόνες από τη Σερβία που έλαβαν μέρος στην Αθήνα, στη μεγαλύτερη φετινή έκθεση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης'', αναφέρουν οι Σέρβοι.    

H ρουκέτα G2000/52 των 122 χλστ η οποία μπορεί να επιτύχει εμβέλεια 52 χλμ. Η ρουκέτα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους σοβιετικής/ρωσικής/ανατολικής προέλευσης εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών και αναμφίβολα δίνει μια νέα διάσταση στο τομέα αυτό αφού μέχρι σήμερα η εμβέλεια ανάλογων ρουκετών έφτανε τα 40-41 χλμ. Χάρις σε αυτή την νέα ρουκέτα ένας μόλις εκτοξευτής  μπορεί να εξουδετερώσει μια πυροβολαρχία πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ/52 η οποία μπορεί να πλήξει στόχους σε μέγιστη απόσταση 41,6 χλστ.

Ελλάδα και Σερβία έχουν ήδη ξεκινήσει την συνεργασία τους. Μην ξεχνάμε επίσης, πως επί τέσσερις ημέρες, από τη Δευτέρα 17 έως την Παρασκευή 21 Μαΐου, τα RM-70 του Ελληνικού Στρατού πραγματοποιούσαν συνεχείς βολές δοκιμάζοντας τις νέου τύπου ρουκέτες, που πλέον προμηθεύονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για προϊόν συνεργασίας των ΕΑΣ με τη σερβική εταιρεία EDePRO και αφορά την αναβάθμιση των ρουκετών των 122mm, οι οποίες αυξάνουν δραματικά την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων.

Το κράτος της Σερβίας εν έτη 2021 έχει καταφέρει να αναγεννηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα της περιόδου 1990-1991. Η αμυντική βιομηχανία της Σερβίας, σε συνεργασία με ξένες κρατικές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες έχει προβεί στην ανάπτυξη ενός μεγάλου φάσματος προγραμμάτων, το οποίο εκτείνεται από εκσυγχρονισμούς ήδη υπάρχοντων συστημάτων, μέχρι και δημιουργία Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.


ΠΗΓΗ
Νεότερη Παλαιότερη