Το πήραν απόφαση στην Αθήνα – Άτρωτη από αέρα η Ελλάδα



Το πήραν απόφαση στην Αθήνα να κάνουν άτρωτη την Ελλάδα από αέρος, μέσω του εκσυγχρονισμού της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ελλάδα, με την μικρή της γεωγραφική έκταση είναι δυνατό στα πρότυπα του Ισραήλ να γίνει άντρωτη από αέρος και αυτό είναι το σενάριο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιοι.

Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

ΗΠΑ και Ισραήλ (σ.σ. και Γαλλία), έχουν τις τεχνολογικές δυνατότητες να βοηθήσουν με το αζημιώτο στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ουάσιγκτον και το Παρίσι εδώ και καιρό συμπνέουν σε αρκετά γεωστρατηγικά θέματα.

Ουσιαστικά Αμερικανοί και Γάλλοι θα αναλάβουν από κοινού μελλοντικές επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Αυτό είναι σημαντική παράμετρος για να αντιληφθεί κανείς πως δεν θα τα… χαλάσουν για 5 δισ. που ανέρχεται το πρόγραμμα αγοράς των νέων ελληνικών φρεγατών.

Ουάσιγκτον και Παρίσι βλέπουν το… δάσος και όχι το δέντρο των ελληνικών φρεγατών.

Σύμφωνα με το Sportime, πως αυτό που εισπράττουμε από την διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για τις νέες ελληνικές φρεγάτες δεν είναι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο, όχι μόνο του ελληνικού Στόλου, αλλά της γενικότερης άμυνας της χώρας.

Θεωρητικά οι πρόταση των ΗΠΑ είναι κατώτερη από τις υπόλοιπες προτάσεις, όμως υπάρχει η αίσθηση πως αυτή η πρόταση, μαζί με την γαλλική θα είναι στο τέλος που κονταροχτυπηθούν.

Αν οι Αμερικανοί εκτός από τα νέα ελληνικά πλοία μπορούν να δώσουν επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό ή και πλοία ενδιάμεσης λύσης, τότε η πρόταση τους για τις νέες ελληνικές φρεγάτες γίνεται αυτομάτως αρκετά… ελκυστική.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία μπορούν να βοηθήσουν (σ.σ. με το αζημιώτο πάντα) την Ελλάδα να επιτεύχει τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αντεαεροπορικής άμυνας, στα πρώτυπα του Ισραήλ. Aυτό βέβαια σημαίνει την σταδιακή αντικατάσταση των ρωσικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα, όμως η Αθήνα δεν βιάζεται σε αυτό τουλάχιστον το κομμάτι.

Βέβαια, η όλο και μεγαλύτερη δραστηριότητας της Τουρκίας στο πεδίο των drones δεν αφήνει περιθώρια στην Ελλάδα να αφήσει στα συρτάρια τα σχέδια για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, η οποία φυσικά δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε τέσσερα πολεμικά πλοία.

Ο στόχος των Τούρκων είναι δεδομένος και δεν το κρύβουν ότι θέλουν να αναδειχτούν (σ.σ. έχουν ήδη ανεπτυγμένες δυνατότητες) σε ισχυρή δύναμη στον τομέα των drones.

O αριθμός των τουρκικών drones ξεπέρασε τα 140 και τώρα και τα Akıncı, ένας από τα πιο προηγμένα τουρκικά drones, αναμένεται να ενταχθούν στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Τουρκία διαθέτει συνολικά 245 πολεμικά αεροσκάφη F-16, ενώ ο συνολικός αριθμός των τουρκικών SIHA έφτασε πάνω από τα μισά των τουρκικών F-16.

Το ισραηλινό IRON DOME ήδη μετρά 9 χρόνια επιχειρησιακής ένταξης στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενώ ήδη το έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ και χρησιμοποιείται και από τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης.

Το ΓΕΕΘΑ έχει εκφράσει προς το Τελ-Αβιβ το ενδιαφέρον του για το αντιαεροπορικό σύστημα που κατασκευάζεται από την RAFAEL.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντιαεροπορικό σύστημα με βεληνεκές από 4 έως 70 χλμ ενώ οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να φτάσουν την ακτίνα δράσης του έως τα 250 χλμ μετατρέποντάς το σε Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς.

Η ενσωμάτωση του IRON DOME στην αντιαεροπορική «ομπρέλα» πάνω από Αιγαίο και Έβρο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα Α/Α συστήματα που ήδη διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπουν τον ελληνικό εναέριο χώρο σε απροσπέλαστη περιοχή.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράν, ανακοίνωσε πριν από κάποιους μήνες, μέσα από τον λογαριασμό της πρεσβείας στην Ελλάδα, πως «έρχονται νέες συμφωνίες σε άμυνα και επενδύσεις».

Σύμφωνα με τους Τούρκους του Doğu Akdeniz Politik, ανάμεσα στις περιοχές εκτός Ισραήλ που θα αναπτυχθεί το ισραηλινό Irond Dome είναι και η Κρήτη, κάνοντας το νησί απόρθητο.

Ίσως η απόφαση αυτή βάζει στο κάδρο και τις αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.