Η Ολλανδική πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ



Η Sigma 11515 HN, είναι η ολλανδική πρόταση για τις νέες φρεγάτες για το ΠΝ από τον ολλανδικό όμιλο ναυπηγείων Damen Shipyard Group. Το SIn μίλησε με εκπροσώπους της Ολλανδικής εταιρίας στην έκθεση DEFEA και παραθέτει τα χαρακτηριστικά του πλοίου και τις νέες εξελίξεις.

Η ολλανδική πρόταση βασίζεται στην οικογένεια πολεμικών πλοίων, την SIGMA (που περιλαμβάνει κορβέτες και φρεγάτες), ενώ έκδοση αυτού του πλοίου ναυπηγήθηκε για το Μεξικό και την Ινδονησία (10514), ενώ η Damen έχει αναλάβει τη ναυπήγηση των νέων γερμανικών φρεγατών F126.

Το πλοίο για το ΠΝ ονομάζεται Sigma 11515 HN, έχει μήκος μήκος 119 μέτρα, πλάτος λίγο μεγαλύτερο των 15,5 μ, βύθισμα 4,5 μ και εκτόπισμα 3.900 τόνους (χωρίς φόρτο) και 4.400 τόνους (με πλήρη φόρτο), ενώ το κόστος ανά μονάδας εκτιμάται περί τα 600 εκατ. ευρώ με τον εκτιμώμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου πλοίου στην Ελλάδα είναι 4 έτη. Και τα τέσσερα πλοία προτείνεται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

Το πλοίο ενσωματώνει προηγμένα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους, σύστημα προστασίας από πυρηνικές, χημικές και βιολογικές απειλές, η διάθεση πολλαπλών συστημάτων ζωτικής σημασίας και η κατανομή της ισχύος παρέχουν υψηλό επίπεδο ικανότητας επιβίωσης σε περίπτωση εχθρικής προσβολής καλύπτοντας τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για πολεμικά πλοία.

Η βασική πρόταση που καλείται (Standard) SIGMA 11515HN  προτείνεται με την εξής διαμόρφωση: Πρωραίο πυροβόλο Leonardo Super Rapid των 76mm/62cal με το σύστημα STRALES, 3 τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) για ελαφρά πυροβόλα 20 έως 30 mm και πολλαπλούς έστορες με πολυβόλα, CIWS Mk49 Mod3 GMLS με 21 RAM.

Δυο VLS Mk41 πίσω από το κύριο πυροβόλο, δηλαδή 16 (2×8) κελιά  με 64 συνολικά ESSM (RIM-162) Block 1 ή Block 2, έτοιμους για βολή. Η εταιρία, υποστηρίζει ότι στη Φ/Γμπορεί να τοποθετηθούν μπορστά από τη γέφυρα έως και τέσσερα συγκροτήματα 8πλών εκτοξευτών VLS Mk41 με τους αντίστοιχους πυραύλους.

Το πλοίο μπορεί να λάβει 8 RGM-84L Harpoon Block II ή εναλλακτικά τους NSM (Naval Strike Missile) της Kongsberg, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 SVVT για ανθυποβρυχιακές τορπίλες Μk46 ή Mk54 ή MU90 και δύο δωδεκαπλούς και δύο εξαπλούς εκτοξευτές ηλεκτρονικών αντιμέτρων (decoy launchers), σε σύνολο 36 εκτοξευτών (!) για αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής, συμπεριλαμβανομένων Α/Υ.

Στο ελικοδρόμιο και υπόστεγο μπορεί να επιχειρήσει οργανικό Seahawk (S-70B ή MH-60R) και συγχρόνως ένα μεσαίου μεγέθους UAV μπορεί να φιλοξενηθεί σε ξεχωριστό υπόστεγο χώρο καθώς και λέμβους Ειδικών Δυνάμεων.

Αναφορικά με το ραντάρ η πρόταση προέρχεται από την Thales Nederland και περιλαμβάνει το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) TACTICOS, το ραντάρ έρευνας αέρος (4D)-επιφανείας (3D) NS110 της Thales περιστρεφόμενης κεραίας AESA, πολλαπλού ρόλου το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με το ικανότερο NS200.

Η ενδιάμεση λύση

Οι Ολλανδοί διαθέτουν την ενδιάμεση λύση με τις φρεγάτες κλάσης Karel Doorman (δύο πλοία), αλλά για αυτά τα πλοία θα αποφασίσει η Ολλανδική κυβέρνηση και μάλλον δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Έτσι παραμένει η πρόταση ναυπήγησης δύο μικρότερων πλοίων SIGMA 10514 εντός 2,5 ετών ως ενδιάμεση λύση τα οποία είναι στην ίδια οικογένεια πλοίων.

χρηματοδότηση

Η πρόταση της Damen για τις προτεινόμενες φρεγάτες συνοδεύεται από πακέτο χρηματοδότησης με ποσοστό που ξεπέρνα το 80% του ύψους της δυνητικής σύμβασης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται  σε συνεργασία με τον Ολλανδικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος έχει μεγάλη πείρα στη διευθέτηση δανείων σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες.

Παράλληλα υπάρχει στο "πακέτο" και η ανάβάθμιση των ΜΕΚΟ, αλλά αυτό είναι το εύκολο μέρος όλων των προτάσεων.