Ερντογάν: Θα πάρουμε ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει στην Ανατ. Μεσόγειο



Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην τελετή ολοκλήρωσης έργων και υποδομών στην επαρχία Σακαρία, στην περιφέρεια του Μαρμαρά, σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες και επιχειρήσεις με το φυσικό αέριο και όπως ήταν φυσικό, ο ίδιος προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις επιδιώξεις της χώρας του στον τομέα αυτό.
 
Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Κατεχόμενα, για την βάση των τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων TB2 Bayraktar, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θα «πάρει ό,τι είναι δικό της» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι ερευνητικές δραστηριότητας για κοιτάσματα πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρεται διαρκώς τον τελευταίο καιρό σε ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου, την ίδια στιγμή που διαφαίνεται νέο «αδιέξοδο» στο Κυπριακό, καθώς η Άγκυρα, σε συνεννόηση με το ψευδοκράτος, έχουν πλέον ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν αυτής των «δύο κρατών», που έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την κατεύθυνση που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν μίλησε μεταξύ άλλων για την παρουσία που έχει η Τουρκία στο περιφερειακό της σύστημα, τονίζοντας την επιρροή της, λέγοντας:

«Είμαστε στη Λιβύη, είμαστε στο Αζερμπαϊτζάν, είμαστε στη Συρία, είμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να είμαστε.

»Θα πάρουμε ό, τι δικαιωματικά μας ανήκει. Θα διεξάγουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στις έρευνες που θέλει να πραγματοποιήσει η χώρα του σε μια περιοχή, που αναμφίβολα θα προκαλέσει νέες εντάσεις, αλλά ακόμα υπογράμμισε και τον ρόλο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία τον τελευταίο καιρό βλέπει τις εξαγωγές της σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα να αυξάνεται.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές είναι τα έργα, οι υπηρεσίες μας, οι επενδύσεις που πραγματοποιούμε στον αμυντικό κλάδο, όπως σε όλους τους τομείς.

»Καταφέραμε να καταστήσουμε τη χώρα μας brand στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».