Πάνε για νέους κινητήρες τα F-35; Καλύτερες επιδόσεις και μείωση κόστους



Ένας διαγωνισμός για νέο κινητήρα για το μαχητικό της Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους πτήσης ανά ώρα που ήδη έχει ξεφύγει πέραν του προβλεπόμενου αρχικά.

Πρώην αξιωματούχος του προγράμματος του F-35 που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ένας νέος κινητήρας αντί του Pratt & Whitney F135-PW-100 turbofan θα χρειαστεί 3-4 χρόνια εξέλιξης αλλά και μόνο ο ανταγωνισμός θα κινητοποιήσει τους κατασκευαστές να βελτιώσουν τις επιδόσεις.

“Ο ανταγωνισμός είναι το καλύτερο κίνητρο”, δήλωσε ο ίδιος. Ένας νέος προηγμένος κινητήρας θα μπορούσε να “περαστεί” στο F-35. Το Adaptive Engine Transition Program (AETP) της αμερικανικής αεροπορίας αναπτύσσει έναν turbofan που θα μπορεί να μεταβάλει την εσωτερική του γεωμετρία, μεταβάλλοντας δραματικά, ταυτόχρονα, τις επιδόσεις και την ώση σε επίπεδο έως και 10% πάνω από την τωρινή, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου κατά 25% και αυξάνοντας την ακτίνα δράσης του αεροσκάφους κατά 30%.