Σ.Λαβρόφ: «H στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας δεν στοχεύει τρίτες χώρες»Ο Σεργκέι Λαβρόφ μέσα από τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε την στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα και τόνισε ότι δεν έχει στόχο καμία τρίτη χώρα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επετείου για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε σχετικό άρθρο στις «Rossiyskaya Gazeta» και «Renmin Ribao», υποστήριξε: «Με βάση τις αρχές του Άρθρου 7 της Συνθήκης, αναπτύσσουμε με επιτυχία στρατιωτική συνεργασία, η οποία είναι αποκλειστικά αμυντικής φύσης και δεν στοχεύει σε τρίτες χώρες».

Ακόμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι χώρες πραγματοποιούν τακτικά ασκήσεις διοίκησης και προσωπικού, καθώς και αντιτρομοκρατικές και ναυτικές ασκήσεις.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η συνεργασία εμπλουτίζεται με νέες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της περιπολίας με αεροπλάνα μεταφορών μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Επιπλέον, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν καθιερώσει στενή συνεργασία ως προς την ιστορική μνήμη του πολέμου.

«Η Ρωσία και η Κίνα διατηρούν στενή επαφή για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19»

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε άλλο σημείο του άρθρου, σημείωσε πως η Μόσχα και το Πεκίνο διατηρούν στενή επαφή στον τομέα της καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορανοϊού και της παραγωγής εμβολίων.

Ειδικά, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η πανδημία έχει δημιουργήσει ορισμένες δυσκολίες στην πρακτική και ανθρωπιστική συνεργασία, επισημαίνοντας: «Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, συνεχίζουμε να διατηρούμε τον στενότερο συντονισμό σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού καταπολέμησης της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 και της παραγωγής εμβολίων».

Συν τοις άλλοις, ο ίδιος τόνισε ότι πριν από την πανδημία, η Ρωσία και η Κίνα κατάφεραν να αυξήσουν ποιοτικά τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές υπήρξε σημαντική άνοδος του αριθμού των αμοιβαίων τουριστικών ταξιδιών.

Χαρακτηριστικά, ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον η επιδημιολογική κατάσταση θα μας επιτρέψει να ξαναρχίσουμε τη συνεργασία πλήρους μορφής σε όλους τους τομείς».

Υπενθυμίζεται πως η Συνθήκη Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπεγράφη στις 16 Ιουλίου 2001 και, στις 28 Ιουνίου, επεκτάθηκε για άλλα πέντε χρόνια.