Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές για τους S-500 - Mπαίνουν σε επιχειρησιακή λειτουργίαΟλοκληρώθηκαν οι δοκιμές των ρωσικών προηγμένων πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας γενιάς S-500 και πλέον το πρόγραμμα μπαίνει στην επόμενη φάση. 

Όπως είπε ο Διοικητικής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων του ρωσικού Στρατού, Σεργκέι Μπαμπάκοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα Krasnaya Zvezda που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι προγραμματισμένες δοκιμές για τους πυραύλους S-500 «Prometheus» έχουν ολοκληρωθεί και πλέον το πρόγραμμα εισέρχεται στην επόμενη φάση, δηλαδή την ένταξή τους στην υπηρεσία και την επιχειρησιακή λειτουργία.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά πως: «Μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δοκιμών των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας και όλες έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα έγινε γνωστό πως σε μια από αυτές τις δοκιμές, οι S-500 εκτόξευσαν και ένα νέο πύραυλο που θα έχει ως «αποστολή» να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους του εχθρού, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως «antimissile».

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε δηλώσει ότι τα πρώτα συστήματα θα τεθούν σε λειτουργία φέτος ενώ η διαδικασία σειριακής παραγωγής και παράδοσης στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Οι δυνατότητές του

Το νέο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας, S-500, κατασκευάζεται από την εταιρεία Almaz-Antey Corporation η οποία κατασκευάζει επίσης τα γνωστά πυραυλικά συστήματα S-400 και S-300. Το σύστημα Prometheus έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών.

Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη, γι’αυτό και ονομάζεται ως Space Defence System (SDS). Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χιλιόμετρα. ξεπερνώντας κατά 200 χιλιόμετρα το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.

Ο εξοπλισμός και τα χαρακτηριστικά του

Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ σε προηγούμενες δοκιμές, λέγεται ότι έχει χτυπήσει στόχους από απόσταση 480 χιλιομέτρων

Σύμφωνα με πηγές, το S-500 χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων, όπως την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν βάρος περίπου δύο τόνων και έχουν αποτελεσματική εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα ή ακόμα τους 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις, για στόχους μεγαλύτερης εμβέλειας, ενώ τέλος και τα οικογενειακά 9M96 και 9M100, τα οποία είναι μικρότερα και πιο ελαφριά βλήματα.

Επιπρόσθετα, ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 χρησιμοποιεί τα βλήματα 77N6-N και 77N6-N1, που είναι ικανά να πλήξουν ακόμα και δορυφόρους. Έχει προφανώς την ικανότητα να δεσμεύει στόχους σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων και σε εμβέλεια 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει χρόνο απόκρισης μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.

Νεότερη Παλαιότερη