T-14 Armata: «Πράσινο φως» για την σειριακή παραγωγή του άρματος μάχης νέας γενιάς



Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, καθυστερήσεων και προβληματισμών σχετικά με την βιωσιμότητα του αναπτυξιακού προγράμματος του προηγμένου τεθωρακισμένου άρματος μάχης νέας γενιάς T-14 Armata, φαίνεται τελικά πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας μαζικής παραγωγής του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Ντένις Μαντούροφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το τεθωρακισμένο άρμα μάχης αναμένεται να ολοκληρώσει τις τελικές δοκιμές και θα ξεκινήσει η διαδικασία σειριακής παραγωγής, ώστε να ενταχθεί στο οπλοστάσιο των τεθωρακισμένων δυνάμεων του ρωσικού Στρατού Ξηράς.

Ειδικότερα, ο Ρώσος Υπουργός δήλωσε πως: «Η σειριακή παραγωγή του προηγμένου άρματος μάχης νέας γενιάς T-14 Armata θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, μετά την ολοκλήρωση των κρατικών δοκιμών του, που θα ολοκληρωθούν του χρόνου». Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν τα όσα είχε δηλώσει ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι τα πρώτα τεθωρακισμένα τανκ τύπου T-14, τα οχήματα μάχης πεζικού T-15 και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου T-16, που όλα βασίζονται στην προηγμένη πλατφόρμα «Armata» θα ενταχθούν σε υπηρεσία μέσα στο 2022. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η σειριακή παραγωγή όλων των ειδών οχημάτων της πλατφόρμας Armata θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πως το 2019 η εταιρεία Rostec κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» για την εξαγωγή του άρματος μάχης στο εξωτερικό, ενώ στις πρόσφατες διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως η IDEX 2021 η Μόσχα είχε την ευκαιρία να προβάλλει το νέο όπλο της, για να προσελκύσει αγοραστές από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters