Toύρκοι: Με πυραύλους 300 χλμ παίρνουν οι Έλληνες τα Rafale – Πήραν το πρώτο



Με πυραύλους 300 χλμ παίρνουν οι Έλληνες τα Rafale τονίζουν τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή την παραλαβή από την Ελλάδα του πρώτου γαλλικού μαχητικού.

Οι Τούρκοι κάνουν ειδική αναφορά στους πυραύλους SCALP που θα φέρουν τα ελληνικά Rafale, αλλά και τους Meteor.

O SCALP έχει εμβέλεια άνω των 300 χλμ. και έχει σχεδιαστεί για να χτυπάει υψηλής αξίας, ισχυρά προστατευμένους στόχους βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

O αέρος – αέρος πύραυλος Meteor έχει εμβέλεια άνω των 150 χλμ. και ουσιαστικα «απαγορεύει» την έξοδο των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Tον πύραυλο METEOR έχουν μόνο η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ινδία και η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έλαβε σήμερα το πρώτο μαχητικό Rafale, το οποίο παρήγγειλε από τη Γαλλία πριν από περίπου 10 μήνες», σημειώνει το τουρκικό savunmasanayist.com.

Η Ελλάδα, τονίζουν οι Τούρκοι, «σχεδιάζει να προμηθεύσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale έως το 2025 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

«Εκτός από τα αεροσκάφη Rafale, η Ελλάδα θα προμηθεύσει επίσης SCALP Cruise Missile, Exocet Anti-Ship Missile, MICA Air-to-Air Missile και METEOR RamJet Propulsion Air-to-Air Missile», καταλήγει το savunmasanayist.com.

Η Ελλάδα θα καταβάλει το ποσό των 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούριων αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 1,92 δισ. είναι για τα Rafale και τα 400 για τα νέα όπλα που θα φέρουν.

Την ίδια ώρα, οι ινδο-ρωσικοί πύραυλοι BrahMos, γράφει το eurasiatimes.com, αναμένεται να αναπτυχθούν στα 36 Rafales που απέκτησε η Ινδία μετα και τις απαραίτητες βελτιώσεις.

Η Ελλάδα αγόρασε 18 Rafale τα οποία θα μπορούσαν επίσης να εξοπλιστούν με αντίστοιχους πυραύλους, οι οποίοι έχουν πολλούς «θαυμαστές» στο ΓΕΕΘΑ.

To βεληνεκές των πυραύλων αν και είναι άνω των 300 χλμ, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αφού παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεσμεύεται για βεληνεκή έως 300 χλμ, αυτό αφορά μόνο στα… χαρτιά. Είναι κοινό μυστικό πως άλλο φαίνεται στα χαρτιά και άλλο είναι το βεληνεκές πολλών όπλων.