Η χερσαία έκδοση του τουρκικού πυραύλου ATMACA και το Laser NAZAR απειλούν την Ελλάδα-Οι Exocet MM40 Block 3c θα ήταν η ορθή “απάντηση”Η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στα προκλητικά στρατιωτικά σχέδιά της

Μετά το κύμα των γιγαντιαίων φωτιών που σάρωσαν την χώρα μας προκαλώντας μεγάλα προβλήματα, και σε αναμονή του κύματος Αφγανών μεταναστών από την Τουρκία, η Άγκυρα δείχνει με σαφήνεια να προετοιμάζεται για ακόμη χειρότερα σενάρια.

Η τουρκική πολεμική (σε καμία περίπτωση αμυντική, βιομηχανία), ετοιμάζει την χερσαία έκδοση του τουρκικού ναυτικού πυραύλου ATMACA και το σύστημα Laser NAZAR, με τα οποία θέλει να απειλήσει στρατηγικά πλέον την Ελλάδα. 

Χερσαία έκδοση του ναυτικού πυραύλου ATMACA
 
Η συμφωνία για την κατασκευή του συστήματος Kara ATMACA, υπογράφθηκε μεταξύ του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής  βιομηχανίας SSB και της εταιρείας Roketsan, στην διεθνή αμυντική έκθεση IDEF’21.

Ο πρόεδρος της SSB lsmail Demir, Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί, καθώς και εκπρόσωποι της Roketsan συμμετείχαν στην σχετική τελετή υπογραφής.
 
Πρόκειται για την  δημιουργία ενός πυραύλου τύπου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορεί να εκτοξευθεί από τροχοφόρα χερσαία οχήματα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των τουρκικών δυνάμεων.

Η χερσαία έκδοση Kara ATMACA θα έχει φερόμενη εμβέλεια 280 χιλιομέτρων, ( κάτι που εφόσον ισχύσει), σε συνδυασμό με την τοποθέτηση τους σε ειδικά επιλεγμένα σημεία, θα δύνανται να απειλήσουν την ελληνική και βουλγαρική επικράτεια, που αποτελούν τους κύριους στόχους των “συνόρων της καρδιάς” του Τούρκου προέδρου Ρ.Ν. Ερντογάν.

Το χερσαίο σύστημα  θα έχει ειδικά τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά, και με “όπλο” το μακρύ βεληνεκές,αναμένεται να παρέχει στις Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις δυνατότητες στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού.
 
Ο πύραυλος αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία ως η νέα δύναμη κρούσης το 2025.Οι πρώτες παραδόσεις του πυραυλικού συστήματος Kara ATMACA αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο του 2025. 

Τουρκικό όπλο Laser ΝΑΖΑΡ ( Ελληνιστί το “κακό μάτι”)
 
Στην ίδια έκθεση IDEF 2021, η τουρκική εταιρεία, η Meteksan αποκάλυψε το σύστημα Lazer NAZAR («Evil Eye») LETS που παρέχει ικανότητα εξουδετέρωσης με λέιζερ κατευθυνόμενων πυραύλων.

Η απαίτηση για το σύστημα προέκυψε από παραγγελία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα εξοπλιστεί με το νέο όπλο, ενώ και εδώ θα έχουμε χερσαία έκδοση.
 
Η εν λόγω συμφωνία μεταξύ της προεδρίας αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) και της Meteksan έχει υπογραφθεί το 2015 για την δημιουργία όπλου λέιζερ έναντι κατευθυνόμενων πυραύλων για την προστασία κρίσιμων βάσεων και εγκαταστάσεων.

Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι EO/IR γίνονται όλο και περισσότερο απειλητικοί για στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες πυρομαχικών και πολιτικές στρατηγικές εγκαταστάσεις λόγω της προηγμένης τεχνολογίας.

Το NAZAR Lazer Elektronik Taarruz Sistemi (LETS) έχει αναπτυχθεί με την ικανότητα ανίχνευσης πυραύλων EO και IR, για την εξουδετέρωση τους από μεγάλες αποστάσεις.

Προς το παρόν αυτό δοκιμάζεται στο έδαφος αλλά και η Meteksan αναμένει να το παραδώσει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό για δοκιμές εντός του….2021.

Στη δεύτερη φάση του σχεδίου, το σύστημα θα δοκιμαστεί σε πολεμικό πλοίο, με φυσική εγκατάσταση και ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημα διαχείρισης μάχης συστημάτων EW, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το 2023.

Μετά την ανάπτυξη του χερσαίας έκδοσης, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την αύξηση των δυνατοτήτων πολεμικών πλοίων κατά των αντιπλοιικών πυραυλικών πυραύλων  σε πολεμικά πλοία.

Η τουρκική εταιρεία Meteksan εργάζεται ταυτόχρονα για την ανάπτυξη μιας ελαφρύτερης και μικρότερης έκδοσης του Nazar. Αυτό το σύστημα θα είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε μικρότερες πλατφόρμες, όπως σκάφη ταχείας επίθεσης ( πυραυλάκατοι και περιπολικά).

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό, η Τουρκία εισέρχεται σε νέα φάση του πολεμικού της εξοπλισμού, με σκοπό την απόκτηση υπεροχής κυρίως στην θάλασσα, ενώ η χώρα μας καλείται να ‘τρέξει” με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να προλάβει τις όποιες εξελίξεις.

Οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra με πυραύλους SCALP NAVAL, θα ήταν μια ισοδύναμη στρατηγική απάντηση στα τουρκικά σχέδια, αφού το φονικό βεληνεκές των 1000 χλμ τους, δύναται να κτυπήσει καίρια τουρκικές υποδομές, αλλά εκτιμάται ότι ένα τέτοιο όπλο πολύ δύσκολα θα παραδίνονταν στην χώρα μας.

Η αγορά και η απόκτηση χερσαίων συστημάτων πυραύλων Exocet MM40 Block 3c με βεληνεκές 200 χλμ. θα ήταν όμως μια σοβαρή απάντηση στα όποια τουρκικά σχέδια.

Η τοποθέτηση τροχοφόρων οχημάτων με πυραύλους αυτού του είδους σε επιλεγμένα τοποθεσίες στα νησιά μας θα “ κλείδωνε” στην κυριολεξία το Αιγαίο στα όποια τουρκικά σχέδια.

Όπως και να έχει πάντως η ελληνική στρατιωτική ηγεσία σε συνεργασία με το ΥΠΑΜ, οφείλει να κινηθεί πλέον με ρυθμούς καταιγιστικούς, ειδικά μετά τις κινήσεις των Τούρκων σε Σκόπια, Αλβανία, Κόσσοβο και Λιβύη, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι στόχος της Άγκυρας είναι σαφέστατα η στρατηγική μας περικύκλωση από Βορρά προς Νότο, καθώς και σε Αιγαίο/Α.Μεσόγειο.