Τα ''έσπασαν'' Ρωσία-Ισραήλ: Διακόπτουν κάθε επαφή για την Συρία - Προάγγελος εξελίξεων



'Γρίφος'' για το Ισραήλ οι ρωσικές επιδιώξεις στη Συρία
Το Ισραήλ, πέρα από σημαντικό όμορο κράτος και ιστορικό εχθρό της Συρίας, αποτελεί και κρίσιμο παράγοντα στην έκβαση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Όπως κάθε άλλη εμπλεκόμενη δύναμη στο Συριακό, έτσι και το Τελ Αβίβ, ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του, λαμβάνοντας την εύνοια των συμμάχων του για την διαχείριση της ισραηλινο-συριακής σχέσης.

Οι στόχοι του Τελ Αβίβ είναι σαφείς: 

Να αποδυναμώσει την ιρανική και ρωσική επιρροή στην Συρία, να εμποδίσει τον εφοδιασμό της Χεζμπολάχ με σύγχρονα οπλικά συστήματα, να αποτρέψει μία ενδεχόμενη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ιρανικού καθεστώτος σε συριακό έδαφος, να υπονομεύσει τις συριακές διεκδικήσεις στα Υψώματα Γκολάν και να εμποδίσει τις σιιτικές δυνάμεις, να θεμελιώσουν την καταφανώς απειλητική για το ίδιο το Ισραήλ παρουσία τους κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων.

Η Μόσχα έχει ισχυρά κίνητρα στην Συρία.

Καταρχάς, στηρίζοντας το καθεστώς του Άσαντ, αναμένει να διασφαλίσει καίρια στρατηγικά οφέλη στη περιοχή ενώ παράλληλα, αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του ισλαμικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Στέλνει το μήνυμα ότι ο ρώσικος στρατός, είναι ισχυρός και η ισχύς του επιδεικνύεται αποτελεσματικά. Μετά την απομόνωσή της από τη Δύση και το δίκτυο συμμάχων που καθοδηγείται από αυτήν, επιδιώκει την ανάπτυξη εναλλακτικών διπλωματικών δικτύων και το Ισραήλ, αποτελεί ικανό μέσο να την βοηθήσει.

Σε μια νέα εξέλιξη όμως ξαφνικά το Ισραήλ, ανακοίνωσε, την κατάργηση των υφιστάμενων συμφωνιών με τη Ρωσία για τη Συρία.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της ρωσικής πλευράς, για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία θεωρούνται πλέον άκυρες.

«Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν μια ανώνυμη ρωσική πηγή, ο προηγούμενος συντονισμός μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας για τη Συρία, τερματίστηκε μετά την παραίτηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Μπένετ. Οι ίδιες οι επαφές, βασίστηκαν στην προσωπική σχέση μεταξύ Νετανιάχου και Πούτιν. Ως επιβεβαίωση, ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, αναφέρονται οι δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, σχετικά με τους ισραηλινούς πυραύλους που καταρρίφθηκαν από τη συριακή αεροπορική άμυνα. Στο παρελθόν, η Μόσχα δεν εξέδιδε τέτοιες ανακοινώσεις » - αναφέρει η Telegram.

Δεδομένου ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ έκανε τρεις προσπάθειες να επιτεθεί στο έδαφος της Συρίας, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αληθινές. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι με τις ενέργειές της η Ισραηλινή πλευρά, προσπαθεί να προκαλέσει μια νέα ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή, η οποία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτεθεί στις Ιρανικές δυνάμεις.

Μια μέρα νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας, ενεργοποιήθηκαν ξαφνικά στο δυτικό τμήμα της Συρίας. 

Σύμφωνα με ορισμένες παραδοχές, η δραστηριότητα σχετίζεται με αλλαγή θέσεων λόγω των αναμενόμενων νέων επιθέσεων από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας, ότι τα ρωσικά αμυντικά συστήματα αναχαίτισαν πυραύλους, που εκτοξεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F16 προς στόχους κοντά στη συριακή πόλη Homs, προκάλεσαν έκπληξη στο Ισραήλ. 

Το Ισραήλ δεν εξέδωσε επίσημη απάντηση στους ισχυρισμούς. Ανεπίσημα, διαβεβαίωσε ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν τη σοβαρή ζημιά στους στόχους, που σημειώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, θα δημοσιεύονταν σε δίκτυα και μέσα ενημέρωσης. 

Πίσω από κλειστές πόρτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας προσπαθούν να κατανοήσουν το νόημα των ρωσικών ισχυρισμών. Ήταν μια ολίσθηση της γλώσσας; Πιθανώς όχι. Οι Ρώσοι δεν είναι επιρρεπείς σε τυχαίες γνωστοποιήσεις. Ήταν ένα δοκιμαστικό τέστ; Πιθανώς έτσι. Είναι σοβαρό;  Σκοπεύουν οι Ρώσοι ,να περιορίσουν τις κινήσεις του Ισραήλ στη Συρία, όπως  ανέφερε η εφημερίδα Asharq al-Awsat με έδρα το Λονδίνο; Βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για το θέμα αυτό, μεταξύ του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου, όπως είπε η εφημερίδα;
 
 Μια ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή, είπε στο Al-Monitor, ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ήταν παραπλανητικοί. «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί πύραυλοι, δεν αναχαιτίστηκαν  και χτύπησαν με ακρίβεια τους  στόχους τους», ανέφερε η πηγή. 

Σε αντίθεση με όσα είπε  Ρώσος στρατηγός, όπως γνωρίζει το Ισραήλ, τα συστήματα εναέριας παρακολούθησης SA17 και SA22 που αναπτύσσονται στη Συρία, λειτουργούν από τον συριακό στρατό. «Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μόνο τους S300 και  S400 στη Συρία, αλλά αυτά προορίζονται να καταρρίψουν αεροσκάφη, όχι πυραύλους», δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ισραήλ, οι ρωσικοί ισχυρισμοί ήταν μια τακτική κίνηση και όχι μια στρατηγική αλλαγή. «Μεταφέρουν μηνύματα σε εμάς και όχι μόνο σε εμάς», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, αναλύοντας τις παρατηρήσεις. 

Το πρώτο μήνυμα, έχει να κάνει με την εικόνα και τα εμπορικά συμφέροντα της Ρωσίας. Οι Ρώσοι θέλουν να αποδείξουν στον κόσμο, και ειδικά σε δυνητικούς πελάτες, ότι τα συστήματά τους λειτουργούν καλά και είναι ικανά, να αποτρέψουν πυραύλους της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Προσπαθούσαν να πουλήσουν τέτοια συστήματα, στο Ιράν και στα κράτη της Αφρικής,  όχι πάντα με επιτυχία. Οι Κινέζοι είναι ανταγωνιστές τους, οπότε υπάρχει ένα είδος ανταγωνισμού για το κύρος.
 
Με άλλα λόγια, το Ισραήλ δεν είναι απολύτως σαφές τι παιχνίδι παίζουν οι Ρώσοι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία, κάνει κινήσεις τακτικής για να βελτιώσει τη θέση της στην περιοχή, μετά την αλλαγή διοικήσεων στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ. 

«Ίσως σημαίνουν αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού, ίσως θέλουν να μειώσουν τη δραστηριότητα του Ισραήλ έναντι της Συρίας», ανέφερε η πηγή.

 Εάν συμβαίνει αυτό, οι Ρώσοι μπορεί να  λειτουργούν βάσει σχεδίου,  καθώς η ισραηλινή δραστηριότητα πάνω από τη Συρία μειώθηκε πρόσφατα, αλλά παράλληλα, μπορεί να  στοχεύουν και την Τεχεράνη καθώς και εκεί υπάρχει νέος Πρόεδρος και οι Ρώσοι ζητούν Ρωσική βάση.
 
Η Washington Post ,πριν από αρκετές εβδομάδες  ανέφερε, ότι η Ρωσία θα πουλήσει στο Ιράν έναν προηγμένο δορυφόρο κατασκοπείας, που τους παρέχει άνευ προηγουμένου δυνατότητες. 

«Τίποτα δεν συμβαίνει», είπε μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Ισραήλ. «Το Ιράν δεν είναι το μόνο που εδραιώνεται στη Συρία. Οι Ρώσοι, επίσης, βρίσκονται σε συνεχή μάχη για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Όταν πουλούν στο Ιράν έναν στρατηγικό δορυφόρο αυτού του τύπου, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα σε όλους, όχι μόνο στο Ιράν. " συνέχισε

Το παιχνίδι στην παγκόσμια σκακιέρα, απαιτεί έξυπνους ελιγμούς και  οι Ρώσοι,  ίσως παίζουν ένα λεπτό παιχνίδι απέναντι στο Ιράν. Προσπαθούν να  πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονται με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για τη Συρία. Έχουν συμφέρον να κατευνάσουν το ιρανικό καθεστώς, από τη μία πλευρά, να αποδείξουν τις στρατιωτικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας, αλλά όχι να συγκρουστούν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. 

Αυτή η εξέλιξη, αποτελεί έναν γρίφο  για τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς επιδιώκει να σηματοδοτήσει την επικράτειά της και να δημιουργήσει ευεργετική εμπιστοσύνη, με τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν. 

Για αυτόν τον λόγο, δύο από τους στενότερους βοηθούς του πρωθυπουργού Naftali Bennett, θα επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο τις επόμενες μέρες, ο νέος σύμβουλος του Bennett, Shimrit Meir και ο νέος σύμβουλος  εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης, Eyal Hulata. 

Εκτός από όλα τα άλλα καίρια ζητήματα στην ατζέντα της Ουάσινγκτον, είναι πιθανό να συζητήσουν, τις εξελίξεις έναντι των Ρώσων και να ζητήσουν από τους Αμερικανούς να διευκρινίσουν επειγόντως στο Κρεμλίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να αποτρέψει την ιρανική παγίωση στο Συριακό έδαφος.