Υποβρύχιος στόλος: το νέο μυστικό όπλο του Ισραήλ



Είναι γνωστό πως αιχμή του δόρατος και καμάρι των πανίσχυρων ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είναι η πολεμική αεροπορία. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συνθηκών ανά την υφήλιο και του σκιώδους πολέμου με το Ιράν, ολοένα πιο καίριο ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων του διαδραματίζει ο υποβρύχιος στόλος της χώρας. 

 Επί δεκαετίες τα ισραηλινά υποβρύχια διεξήγαν τυπικές αποστολές συγκέντρωσης πληροφοριών, δεδομένης της ικανότητάς τους να εισέρχονται σε μακρινά και εχθρικά ύδατα και να εξέρχονται από αυτά δίχως να εντοπίζονται. Πρόσφατα, ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, όπως αποκαλούνται επίσημα, αντιλήφθηκαν πως μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα με τα υποβρύχιά τους.   

Φυσικά οι λεπτομέρειες των αποστολών που διεξάγουν πλέον τα υποβρύχια του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού είναι απόρρητες αλλά είναι γνωστό πως επιχειρούν μακριά από τις ισραηλινές ακτές. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Ιράν υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας τουλάχιστον 12 εμπορικά πλοία του δέχτηκαν επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις. «Εάν αυτό αληθεύει και το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη, τότε κατά πάσα πιθανότητα ενεπλάκησαν υποβρύχια», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ισραηλινού αγγλόφωνου ειδησεογραφικού ιστότοπου Israel Today. 

Εννοείται πως η συλλογή πληροφοριών από τους όποιους εχθρούς του Ισραήλ αποτελεί την κύρια αποστολή των πολεμικών του υποβρυχίων, αλλά αποτελεί γεγονός πως τα υποβρύχια «μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το απλά να κάθονται και να ακούν».  Αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, μιλώντας στο Ν12 News, το μεγαλύτερο ενημερωτικό portal του Ισραήλ, υπαινίχθηκε πως τα ισραηλινά υποβρύχια αξιοποιήθηκαν για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και μεμονωμένων ατόμων προς και από εχθρικά εδάφη. 

«Επιχειρούμε ακριβώς κάτω από τα πόδια του εχθρού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός αξιωματικός, και αυτό σημαίνει πως τα ισραηλινά υποβρύχια αποτελούν πλέον στρατηγικό όπλο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, επιτρέποντας στο Ισραήλ να διατηρεί την ναυτική υπεροχή έναντι των εχθρών του.  Παραγγελία νέου σκάφους Λόγω της στρατηγικής αναβάθμισης του ρόλου που διαδραματίζουν τα υποβρύχια του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα επιτελεία των άλλων δύο όπλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας επιδιώκουν ολοένα περισσότερο τη διεξαγωγή κοινών αποστολών και για τον λόγο αυτό κατά τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προστεθεί ακόμη ένα σκάφος στον υποβρύχιο στόλο του Ισραήλ. 

 Η κατασκευή του έχει ήδη αρχίσει στη Γερμανία από την οποία έχει προμηθευτεί όλα τα υποβρύχιά του, πέντε συνολικά, το εβραϊκό κράτος. Κατά την επόμενη δεκαετία εκτιμάται πως το Ισραήλ θα αντικαταστήσει τουλάχιστον τα μισά από τα πεπαλαιωμένα υποβρύχια κλάσης «Dolphin» που διαθέτει με πιο προηγμένα και κατά πολύ μεγαλύτερα σκάφη. «Η ανάγκη να αυξηθεί και να εκσυγχρονιστεί αυτή η μυστική αλλά ισχυρή δύναμη καθίσταται ολοένα πιο ξεκάθαρη μέρα με την ημέρα», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Israel Today.  

Πηγή: Protagon.gr