Παναγιωτόπουλος: Το ΥΠΕΘΑ εξετάζει πλέον σοβαρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τις ΕΔ



Συναγερμός για τα υψηλά ποσοστά μη εμβολιασμένων στις στρατιωτικές μονάδες - Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μέτρα κατά των αρνητών ούτε να υπάρξουν κίνητρα - Για την ώρα, η προσπάθεια γίνεται διά της... πειθούς

Τι συμβαίνει με τους αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων και το εμβόλιο; Γιατί ορισμένοι εξ αυτών αρνούνται να εμβολιαστούν; Νομίζουν ότι είναι άτρωτοι μπροστά στον αόρατο εχθρό; Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά τη δίνει επισήμως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: αυτό που συμβαίνει σε μια μερίδα αλεξιπτωτιστών, βατραχανθρώπων, λιμενικών αλλά και αστυνομικών, συμβαίνει και στην ελληνική κοινωνία. Όπως στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν αρνητές του εμβολίου ή άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν, έτσι συμβαίνει και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Εάν υποθέσουμε ότι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 52% του πληθυσμού, το ίδιο ποσοστό έχει εμβολιαστεί και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ίσως κάπως μικρότερο ποσοστό στους αλεξιπτωτιστές, καθότι πρόκειται για καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες, νεαρής ηλικίας, που ο κορωνοϊός ακόμα δεν έχει φθάσει. Έχει φθάσει όμως στις οικογένειές τους. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι αυτό που συμβαίνει τούτες τις ημέρες στις τάξεις του Υγειονομικού. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, υπάρχουν στελέχη του Υγειονομικού, γιατροί και νοσηλευτές, μόνιμοι στρατιωτικοί που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και αρνούνται το εμβόλιο.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, τόσο που η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αναζητεί τρόπους. Τον δρόμο αυτό έδειξε ουσιαστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθώς αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας τόνισε χθες ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «είναι ένα εργαλείο που βρίσκεται στο τραπέζι». Εάν έως τώρα δεν έγινε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέτρα στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά των αρνητών. Δεν μπορεί λόγου χάρη να βγάλει εκτός υπηρεσίας έναν αξιωματικό ή να του αναστείλει τη σύμβαση επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Μπορεί όμως να τον αναγκάσει να κάνει δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα τεστ. Άλλωστε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει λειτουργήσει μερικώς στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, οι πιλότοι και οι μηχανικοί εδάφους που πήγαν στη Γαλλία για εκπαίδευση στα Rafale ήταν για αυτούς μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Αλλά η υποχρεωτικότητα για όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ίσως να είναι το τελευταίο μέτρο που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Προς το παρόν προσπαθεί να πείσει τους αρνητές διά της πειθούς. Στην προσπάθεια αυτή μπροστάρης βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αξιωματικός και αυτός των Ειδικών Δυνάμεων, Διοικητής της αφρόκρεμας των στελεχών του ανορθόδοξου πολέμου (Ζ-ΜΑΚ), αλεξιπτωτιστής και βατραχάνθρωπος, ο Στρατηγός Φλώρος λέει συχνά στους στρατιωτικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν: «Το εμβόλιο δεν είναι το δόρυ που μπορεί να προσκομίσετε σε μια μάχη, αλλά η ασπίδα που θα προφυλάξει εσάς αλλά και τους πλησίον σας». Άλλωστε η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η πρώτη που έριξε στο τραπέζι την πρόταση για χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους νεοσύλλεκτους μόλις καταταγούν. «Μαζί με τα άλλα εμβόλια που κάνουμε στους νεοσύλλεκτους, να κάνουμε και ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό», αναφέρει ανώτατος αξιωματικός, από τους επιτελείς που έχουν διοργανώσει την επιχείρηση «Ελευθερία» και τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα όμως με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα τα πράγματα αλλάζουν. Το υπουργείο Άμυνας εξετάζει πλέον σοβαρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για τα 180.000 στελέχη. Γιατί μπορεί η πλειοψηφία των στελεχών να είναι νέοι σε ηλικία, αλλά όταν αρρωσταίνει κάποιος, έστω και χωρίς συμπτώματα, για να μην κολλήσει άλλους και διασπείρει τον ιό πρέπει να μείνει εκτός μονάδας. «Σκεφτείτε», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «τι μπορεί να συμβεί εάν σε ένα πολεμικό πλοίο πρώτης γραμμής ή σε ένα υποβρύχιο ή ακόμα σε μια μοίρα αναχαίτισης υπάρξει ένα περιστατικό Covid-19. Θεωρώ εντελώς αδιανόητο να τεθεί εκτός μάχης ένα πλοίο ή ένα αεροσκάφος εξαιτίας της αμέλειας μέλους του πληρώματος ή της αεροπορικής μονάδας να θωρακιστεί απέναντι στον ιό, μην κάνοντας εμβόλιο. Η ατομική ευθύνη αποκτά νέα ειδική και κρίσιμη διάσταση όταν έχουμε να κάνουμε με μάχιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζεται πιο δυναμικά τώρα, μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (περίπου 1,4 εκατ.), μετά και την έγκριση του εμβολίου Pfizer από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Έτσι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι το εμβόλιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί και ότι δήθεν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αμερικανών στρατιωτικών ανακοίνωσε με ένα απλό σημείωμα προς τους εργαζομένους του αμερικανικού Πενταγώνου ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν. Ούτε συσκέψεις, ούτε προτάσεις, ούτε τίποτα.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]