Κίνα και Ρωσία επιδεικνύουν πρωτοφανή διαλειτουργικότητα κατά κοινού εχθρού



Η Κίνα και η Ρωσία επέδειξαν πρωτοφανή επίπεδα διαλειτουργικότητας στις πενθήμερες στρατιωτικές ασκήσεις Zapad 2021, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 13 Αυγούστου και για πρώτη φορά οι δυνάμεις και των δύο χωρών χρησιμοποίησαν ένα κοινό σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων τα ρωσικά στρατεύματα ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερους κινεζικούς σχηματισμούς και πραγματοποίησαν επιχειρήσεις που σχεδιάστηκαν από τον Κινέζικο Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA). Οι ρωσικές μονάδες χρησιμοποίησαν επίσης για πρώτη φορά θωρακισμένα οχήματα επίθεσης, οχήματα μάχης πεζικού και άλλο σημαντικό εξοπλισμό μάχης που παρασχέθηκε από τον PLA.

Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις προέρχονταν τόσο από τη Διοίκηση Δυτικού Θεάτρου του PLA όσο και από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, με 10.000 προσωπικό να συμμετέχουν στις ασκήσεις. Οι δύο πλευρές επέδειξαν πρωτοφανή επίπεδα συνοχής, με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, Artyom Lukin, να παρατηρεί σχετικά με τον σκοπό τους: «Γίνεται σαφές ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας δεν είναι απλώς συμβολικές εκδηλώσεις συντροφικότητας, αλλά ολοένα και περισσότερο αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στο πεδίο της μάχης». Η ικανότητα των δύο στρατών να συνεργάζονται βελτιώθηκε σημαντικά από τις πρώτες κοινές ασκήσεις τους το 2005.

Η διαλειτουργικότητα είναι το κλειδί για να επιτρέψει σε δύο στρατούς να συνεργαστούν αποτελεσματικά ενάντια σε έναν κοινό αντίπαλο, με το Δυτικό Μπλοκ να ηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών και πιθανώς να υποστηρίζεται από την Ιαπωνία που θεωρείται πως είναι η κύρια απειλή που αντιλαμβάνονται το Πεκίνο και η Μόσχα. Η έλλειψη διαλειτουργικότητας ήταν μια βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί αντίπαλοι, πολλοί από τους οποίους είναι ιδεολογικά αντιφατικοί και χρησιμοποιούν υλικό που δεν έχει αναπτυχθεί έχοντας κατά νου τις κοινές λειτουργίες. Αυτό έχει βελτιωθεί σημαντικά με τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και την Κορέα, τη Χεζμπολάχ, όλες να πολεμούν στα ίδια πεδία μάχης στη Συρία για την υποστήριξη της Δαμασκού και εναντίον των μαχητών που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ, δίνοντας στη Ρωσία σημαντική εμπειρία στον πόλεμο του συνασπισμού.

Η Ρωσία έχει επίσης συχνά πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με τα διάδοχα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, και συγκεκριμένα με τη Λευκορωσία, με επίπεδα διαλειτουργικότητας που πιστεύεται ότι ανταγωνίζονται το ΝΑΤΟ. Η έλλειψη εμπειρίας της Κίνας στον τομέα, ωστόσο, μπορεί δυνητικά να ξεπεραστεί με ασκήσεις που δίνουν έμφαση στις κοινές επιχειρήσεις με ρωσικές και άλλες μη δυτικές δυνάμεις. Η σημασία του Zapad 2021 για την Κίνα υποδηλώθηκε από την ανάπτυξη των μαχητικών stealth J-20 του PLA στις ασκήσεις, γεγονός που σηματοδότησε την πρώτη φορά που αυτά τα ελίτ αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων ήταν γνωστό ότι επιχειρούσαν παράλληλα με ξένες δυνάμεις.