Περιμένουν τα χειρότερα: Έρχεται σεισμός-''μαμούθ'' στην Κωνσταντινούπολη



Τι αναφέρει Τούρκος σεισμολόγος

Στην 22η επέτειο του σεισμού της 17ης Αυγούστου, ο Πρύτανης Νεοτεκτονικής και Σεισμών, Καθ. Δρ Haluk Selimη  της Σχολή Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Gelisim, δήλωσε ότι υπάρχουν 2 αδιάσπαστα τμήματα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και αυτό εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο.

Σημειώνοντας ότι η θάλασσα του Μαρμαρά και η περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας απειλούνται με αυτήν την κατάσταση, ο Σελίμ δήλωσε ότι "Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επηρέασε την περιοχή με δύο σεισμούς που συνέβησαν το 1999".

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, από το 1939, σε αυτή την γεωγραφική  περιοχή όπου ζούμε, έχει δώσει περίπου 11 σεισμούς μεγαλύτερους από 7 ρίχτερ σε 60 χρόνια.

Το ρήγμα έφτασε στα δυτικά μέχρι τους σεισμούς του 1999. Τι συνέβη όμως στη συνέχεια; Παρόλο που έπρεπε να μετακινηθεί δυτικότερα, επέστρεψε στο Düzce και σημειώθηκε δεύτερος σεισμός. Επί του παρόντος, συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη θάλασσα του Μαρμαρά», είπε.

Ο καθηγητής Δρ Selim, δηλώνοντας ότι υπάρχουν 2 αδιάσπαστα τμήματα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, είπε:

«Ένα από αυτά είναι το τμήμα Yedisu, το οποίο έχει μήκος 100 χιλιόμετρα στο ανατολικότερο σημείο του. Αυτό το τμήμα βρίσκεται στο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που εκτείνεται μέχρι την Κάρλοβα. Δεν έχει σπάσει ακόμα και ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή και να δημιουργήσει  καταστροφικό σεισμό μεγαλύτερο των 7 ρίχτερ.''
 
Ένα άλλο είναι η γραμμή ρηγμάτων 115 χιλιομέτρων στην περιοχή του Μαρμαρά, μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Και τα δύο ρήγματα μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό.

Δυστυχώς, πρόκειται για έναν πιθανό σεισμό που θα επηρεάσει πολλές περιοχές ξεκινώντας από το Tekirdağ, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, που εκτείνεται μέχρι το Izmit και καλύπτει ορισμένες συνοικίες της Προύσας και του Μπαλικέσιρ. Είναι επίσης πολύ λάθος να ονομάζεται αυτό πιθανός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σε πολλά μέρη  αυτής της περιοχής, υπάρχουν κατοικημένες περιοχές και πληθυσμός, βιομηχανία.

Πιθανός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη έως το 2026 
 
«Η απουσία πρόσφατου σεισμού δεν είναι καλός οιωνός για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Εδώ, η Περιφέρεια του Μαρμαρά έρχεται στο προσκήνιο ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου», δήλωσε ο καθηγητής Δρ Selim συνέχισε λέγοντας:

«Ένας σεισμός συνέβη σε αυτήν την περιοχή στις 17 Αυγούστου 1999. Έχουν περάσει 22 χρόνια και ακόμη δεν έχει σημειωθεί σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Υπάρχουν επίσης λόγοι για αυτό. Αυτοί οι λόγοι πρέπει επίσης να συζητηθούν. Κοιτάζοντας αυτές τις περιόδους, μπορεί να προκύψουν στατιστικές πληροφορίες.

Αν σκεφτείτε μόνο τον Ανατολικό Μαρμαρά. Ένας σεισμός συνέβη το 1999  στην περιοχή με περιοδικότητα βάσει προγενεστέρων σεισμών σε διάστημα  των 948, 256 και 245 ετών. 

Αν σκεφτείτε το Δυτικό Μαρμαρά, ένας σεισμός συμβαίνει ξανά 950 χρόνια αργότερα σε σεισμούς με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη.

Στη συνέχεια, 257 χρόνια αργότερα, γίνεται σεισμός και δεν υπάρχει σεισμός στη συνέχεια.

Αν συνοψίσουμε τα 257 χρόνια και τον σεισμό του 1766 εδώ, όταν σκεφτούμε αυτή την περίοδο λίγο ευρύτερα, προκύπτει μια εικόνα σαν το σφάλμα να σπάει μέχρι το 2026. Αλλά αυτές είναι καθαρά στατιστικές πληροφορίες». 

Ποσοστό επικινδυνότητας στο 60% 
 
Ο καθηγητής Δρ Selim είπε, "Ο βόρειος κλάδος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας εκτείνεται μέσω της θάλασσας του Μαρμαρά σε  ανατολική-δυτική κατεύθυνση περίπου".

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του εδάφους  και τα χαρακτηριστικά των κατασκευών έρχονται στο προσκήνιο .

Είναι επιτακτικό να επιλυθούν οικονομικά  και κατασκευαστικά προβλήματα τόσο στην Ανατολική όσο και στην Ευρωπαϊκή πλευρά, από τους τοπικούς παράγοντες, τους πολίτες και το κράτος".