Ξεκίνησε η εκκένωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Καμπούλ – Οι Ταλιμπάν θα επιτεθούν στους Αμερικανούς;



Οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν το Σάββατο την «περιορισμένη επιχείρηση» για την εκκένωση των εργαζομένων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα της χώρας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου NBC. Την Κυριακή αναμένεται να φτάσει στην Καμπούλ το σύνολο της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, που περιλαμβάνει και δύο τάγματα πεζοναυτών.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο NBC News ότι οι Ταλιμπάν γνωρίζουν για τη στρατιωτική ανάπτυξη των Αμερικανών.

Είπε ότι οι Ταλιμπάν θα ενεργήσουν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων μόνο εάν προκληθούν.

Δεν είπε εάν θα σταματήσουν την προέλασή τους στην πρωτεύουσα όσο πραγματοποιούνταν οι εκκενώσεις.

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Καμπούλ.
Ο Γκιούλ Ραχμάν Χάμνταρντ, βουλευτής από την επαρχία Μπαλχ, επιβεβαίωσε στο NBC News ότι όλες οι πόλεις του αφγανικού βορά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μαζάρ-ε-Σαρίφ, τελούν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι εν τω μεταξύ προσπάθησε να καθησυχάσει τον πληθυσμό με ένα σύντομο και αόριστο τηλεοπτικό διάγγελμα νωρίς το Σάββατο.

Είπε ότι οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς ηγέτες και τη διεθνή κοινότητα βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι εξακολουθεί να έχει ελπίδες ότι θα μπορέσει «να σταματήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο που επιβάλλεται στον Αφγανό, οπότε να μη χρειαστεί να πεθάνουν άλλοι άνθρωποι».

«Ξέρω ότι όλοι ανησυχείτε για το παρόν και το μέλλον σας», είπε.

«Εγώ, ως πρόεδρός σας, σας διασφαλίζω (σκοπεύω) να μειώσω τη βία και να σταματήσω τη μετανάστευση των ανθρώπων».

Ωστόσο, ένας διοικητής των Ταλιμπάν, δήλωσε στο NBC News ότι η ισλαμιστική παράταξή του σύντομα θα «κατακτήσει και θα ελευθερώσει την Καμπούλ».

Πρόσθεσε ότι θα είναι «τόσο εύκολο» όσο η πρόσφατη κατάληψη των βασικών πόλεων της Κανταχάρ και της Χεράτ.

«Μόλις έχουν την Καμπούλ, έχουν όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπρους Τζέντλεσον, καθηγητής δημόσιας πολιτικής και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Duke.

Ο Τζέντλεσον, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του διευθυντή σχεδιασμού πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την κυβέρνηση Ομπάμα πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσαν να καταλάβουν την πόλη «πολύ σύντομα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκκενώνουμε την Καμπούλ», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι τα γρήγορα κέρδη των Ταλιμπάν «εξέπληξαν» την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αν και δεν πιστεύει ότι «το μάθημα σε αυτό ήταν (τα αμερικανικά στρατεύματα) να μείνουν περισσότερο».

«Όταν αφιερώνεις σε μια χώρα 20 χρόνια και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ζωές Αμερικανών (…) αυτό είναι μια αρκετά ισχυρή δέσμευση κι αν δεν λειτουργήσει, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο το τερματίζεις», είπε.

Ο Μπάιντεν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν εξέφρασε καμία λύπη για την απόφασή του να προωθήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τρίτη είπε:

«Χάσαμε χιλιάδες, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, χιλιάδες Αμερικανικούς. (Οι Αφγανοί) Πρέπει να παλέψουν για τον εαυτό τους, να παλέψουν για το έθνος τους».