«Πειραγμένα» συστήματα αυτόματης αναγνώρισης σε πολεμικά πλοία



Η ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου της οποίας ηγείται το βρετανικό αεροπλανοφόροHMS Queen Elizabethείχε «πειραγμένο» το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής της (AIS),όπως διαπίστωσαν ερευνητές. 

 ΤοAISείναι ένα σύστημα-κλειδί για την ασφάλεια στη θάλασσα, και χρησιμοποιείται για την παρατήρηση των κινήσεων των πλοίων. Όπως μετέδωσε τοBBC,οι περιβαλλοντικές οργανώσειςSkyTruthκαιGlobal Fishing Watchδιαπίστωσαν πως περίπου 100 πολεμικά πλοία ίσως να έχουν «πειραγμένες» τις θέσεις τους στοAIS- μεταξύ των οποίων πλοία από ευρωπαϊκά ναυτικά και το ναυτικό των ΗΠΑ, καθώς και 11 πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. 

 Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «επιχειρησιακές επιπτώσεις» για την ομάδα κρούσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης μικρότερα πλοία από τα ναυτικά της Ολλανδίας και του Βελγίου, μα οποιοδήποτε «πείραγμα» ΑISθα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρό περιστατικό». 

 «Έχουμε γνώση περί παραποίησης των δεδομένων παρακολούθησηςAISπου εμφανίζει πλοία της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων σε περιοχές όπου δεν είναι» ανέφερε σχετικά. 

 Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαιώνει την παραποίηση/«πείραγμα» σε ιχνηλάτηση βρετανικού πολεμικού: Τον Ιούνιο δεδομέναAISέδειχναν τοHMS Defenderκαι τοHNLMS Evertsenτου ολλανδικού ναυτικού να φεύγουν από το λιμάνι και να κατευθύνονται προς βάση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία. Ωστόσο φωτογραφίες τα έδειχναν ακόμα σε λιμάνι στην Οδησσό της Ουκρανίας. Μερικές ημέρες μετά, όταν τοHMS Defenderεισήλθε όντως σε ύδατα κοντά στην Κριμαία, το παρακολουθούσαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. 

 Τα συστήματαAISμεταδίδουν τη θέση ενός πλοίου, την κατεύθυνση και την ταχύτητά του, και δείχνουν τα ίδια δεδομένα από άλλα πλοία. Τα εμπορικά σκάφη πάνω από ένα ελάχιστο μέγεθος πρέπει όλα να έχουν πομπούςAIS,και ενώ τα πολεμικά πλοία δεν είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν, το κάνουν συχνά για λόγους ασφαλείας.