Π.Ο.Ε.Σ. προς ΥΕΘΑ: Αποζημίωση στο προσωπικό που εκτελεί περιπολίες σε δασικές περιοχέςΠ.Ο.Ε.Σ. προς ΥΕΘΑ - Θα αποζημιώσετε το προσωπικό που εκτελεί περιπολίες σε δασικές περιοχές ή θα παραπέμψετε στις δημοσιονομικές καλένδες;

ΘΕΜΑ : Αποζημίωση Στρατιωτικών που Εκτελούν Περιπολίες σε Δασικές Περιοχές

ΣΧΕΤ : ΠΔ 200/1993 (ΦΕΚ Α΄ 75, «Περί Οδοιπορικών Εξόδων του Στρατιωτικού Προσωπικού των ΕΔ»)

Κε Υπουργέ.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του σχετικού προβλέπεται ότι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και των τριών κλάδων των ΕΔ που εκτελούν υπηρεσίες σε δασικές περιοχές, με σκοπό την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, καθώς και εκείνοι που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών και απομακρύνονται από τις Μονάδες τους, δικαιούνται οδοιπορικών εξόδων εκτέλεσης υπηρεσίας για όλες τις ημέρες απασχόλησής τους, χωρίς τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

Μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί ότι οποιαδήποτε, πέραν της καθιερωμένης, οικονομική αποζημίωση των στελεχών (βλ. μεταναστευτικό, εμβολιαστικό, αποζημίωση 251 ΓΝΑ & ΝΙΜΤΣ κλπ) παραπέμπεται στις δημοσιονομικές καλένδες και στο: «όταν το  επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».

Θεωρούμε δεδομένο ότι αυτή τη φορά, ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβετε (εάν δεν έχετε ήδη αναλάβει) πρωτοβουλία, ώστε εκ των προτέρων να διασφαλιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών τα απαραίτητα κονδύλια για τη νομική υποχρέωση της Πολιτείας περί οικονομικής αποζημίωσης των στελεχών ανά την Επικράτεια, τα οποία, μεταξύ των άλλων καθηκόντων τους, πέραν της αποστολής και έργου τους, ανέλαβαν και την εκτέλεση περιπολιών σε δασικές περιοχές με σκοπό την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών.