'Σκάνε'' εξελίξεις στη Τουρκία: Με εντολή Ερντογάν μπαίνουν στη φυλακή απόστρατοι Στρατηγοί



Το μνημόνιο της 28ης Φεβρουαρίου είναι γνωστό ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της Τουρκίας

Το δικαστήριο της Άγκυρας εξέδωσε την Πέμπτη, την τελική του απόφαση για την καταδίκη 14 πρώην στρατιωτικών, στην υπόθεση σχετικά με το στρατιωτικό υπόμνημα το 1997, που ονομάστηκε πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου.

Οι πρώην στρατιωτικοί ζήτησαν την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής τους, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Με την τελική ετυμηγορία που ανακοινώθηκε, το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους πρώην στρατηγούς και έστειλε ειδοποιήσεις, στον Τούρκο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου για την απομάκρυνση των βαθμών τους.

«Πρώτα, ο Erol kzkasnak και ο Yıldırım Türker, οδηγήθηκαν από τα σπίτια τους στην Άγκυρα, από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα», έγραψε σε ένα tweet ο δημοσιογράφος Müyesser Yıldız, ο οποίος παρακολουθεί εκτενώς την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια. «Ο πρώην γενικός διοικητής της Χωροφυλακής Fevzi Türkeri και ο απόστρατος στρατηγός Cevat Temel kzkaynak, συνελήφθησαν επίσης σήμερα».


«Τελικά, 14 συνταξιούχοι στρατηγοί ηλικίας μεταξύ 80 και 90 ετών, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και φυλακίστηκαν σήμερα».

Ο ογδόντα τεσσάρων ετών σήμερα συνταξιούχος στρατηγός Çetin Doğan, ο οποίος ήταν τότε Αρχηγός 'Α Στρατιάς στην Τουρκία, μεταφέρθηκε στο δικαστήριο από το νότιο παραθεριστικό κέντρο της Αλικαρνασσού όπου ζούσε. 
 
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Hüseyin Ersöz  και μετά από ιατρικές εξετάσεις, στάλθηκε στη φυλακή στην επαρχία Muğla.

«Ο Τσετίν Ντογάν δεν συμμετείχε στην υπόθεση Βαριοπούλα, ούτε αναγνωρίζει τις παράνομες πρακτικές της δίκης σχετικά με την υπόθεση της 28ης Φεβρουαρίου», είπε ο Ersöz και συνέχισε «δεν έτρεξε ούτε μετανάστευσε, όπως έκαναν ορισμένοι άνθρωποι! Θα ντρέπεστε για αυτήν την απόφαση στο μέλλον, όχι εμείς».

Ο συνταξιούχος στρατηγός Τσέβικ Μπιρ, Υπαρχηγός τότε, κρατήθηκε επίσης από το σπίτι του στη Μίλας της Μούγλα.

Ο απόστρατος στρατηγός Hakkı Kılınç, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Χωροφυλακής τότε, συνελήφθη στο Manavgat της Αττάλειας.

Απομένουν πρώην στρατιωτικοί με εξαιρετικά εντάλματα σύλληψης, ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Ahmet Çörekçi, ο πρώην Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας İlhan Kılıç και οι απόστρατοι στρατηγοί Aydan Erol, Çetin Saner, İdris Koralp, Kenan Deniz και Vural Avar.

Το μνημόνιο της 28ης Φεβρουαρίου, είναι γνωστό ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της Τουρκίας, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την ενδεχόμενη πτώση της τότε εκλεγμένης κυβέρνησης.

Οι στρατηγοί κατηγορήθηκαν ότι αποτελούσαν μέρος της Δυτικής Ομάδας Εργασίας, μιας μυστικής οργάνωσης που στόχο είχε το προφίλ πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων και διανοουμένων για θρησκευτικές αντιλήψεις και παρακολουθούσε, τις ισλαμιστικές ή αντι-κοσμικές τους δραστηριότητες.

Ο στρατός εξέδωσε υπόμνημα στις 28 Φεβρουαρίου 1997, κατά του πολιτικού Ισλάμ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Στην κυβέρνηση εκείνη την εποχή, ηγούταν το Ισλαμιστικό Κόμμα Πρόνοιας (RP), έναν προκάτοχο κόμμα του σημερινού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο τότε πρωθυπουργός Necmettin Erbakan, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και το Συνταγματικό Δικαστήριο έκλεισε το RP για δραστηριότητες κατά της κοσμικότητας, θεμελιώδους αρχής της τουρκικής δημοκρατίας.
 
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπηρετούσε τότε ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, εκλεγμένος από το RP. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, για ένα ποίημα που απήγγειλε και του απαγορεύτηκε η πολιτική για αρκετά χρόνια. Πολλά πρώην μέλη του RP, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Abdullah Gül και του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Bülent Arınç, ενώθηκαν για να ιδρύσουν το AKP το 2001.

Ας μην ξεχνάμε, ότι μετέπειτα αποκαλύφθηκε και το σχέδιο «Βαριοπούλα» που αυτό το σχέδιο (χρονολογείται από το 2003), περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα, με τελικό στόχο ελληνοτουρκικής έντασης.

 Οι τούρκοι στρατηγοί, είχαν καταστρώσει σχέδιο και της κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Έβρου! Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε, πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων, θα ανατρέπονταν ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν  και η κυβέρνηση του, που είχε έρθει στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002.

Στο πλαίσιο της δίκης της Βαριοπούλας, κατηγορούνται 365 απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί.

Στα πλαίσια της δίκης, κατέθεσαν δυο πρώην αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ο Χιλμί Οζκιόκ και ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, στην κατάθεση του στο δικαστήριο ως μάρτυρας, είχε δηλώσει πως «το σχέδιο είχε παρατραβήξει», καθώς χρησιμοποιούνταν τα πραγματικά ονόματα πολιτικών προσώπων». 

 Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ήρθε στην εξουσία, προκλήθηκε φόβος κυρίως λόγω των παλαιών δράσεων τους, φοβήθηκα κι εγώ. Κάποτε εμείς οι στρατηγοί, κάνουμε ανταλλαγή απόψεων. Σε μια από αυτές ειπώθηκε και το «πραξικόπημα». Αλλά αυτό ειπώθηκε ως μια από τις πιθανότητες δράσης» είχε καταθέσει ο πρώην στρατηγός.