Αφγανιστάν – ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του



Ναυάγησαν τα σχέδια του Ερντογάν να διατηρήσει τα τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας «ηγετικό» ρόλο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ωστόσο, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, όπως ανέφερε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε για μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εάν της ζητηθεί, μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα σήμερα, όμως, ότι οι Ταλιμπάν, ναι μεν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, επέμειναν ωστόσο ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως, μέχρι την προθεσμία της 31ης  Αυγούστου.

Ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη μέρα
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναβαθμισμένος αναμένεται ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη μέρα – έτσι όπως την σχεδιάζουν οι Ταλιμπάν.

Στην αποκλειστική συνέντευξη του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν στον Γιάννη Μούτσο, που παρουσίασε το Mega στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τη Ράνια Τζίμα, ο Σαχίν, απαντώντας στην ερώτηση εάν η Κίνα, η Τουρκία και το Κατάρ θα διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, δήλωσε:

«Βεβαίως, σίγουρα! Σαφώς και θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ενεπλάκησαν στην ένοπλη σύγκρουση στη χώρα μας, δεν θα συμμετέχουν».

Ο εκρόσωπος των Ταλιμπάν, μάλιστα, ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα κατά πόσον ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ταλιμπάν και της Δύσης.

Και απάντησε τα εξής:

«Όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, θα υπάρξει άμεση επαφή με όλες τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. Θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας».
in.gr