Ενα μαχητικό-βομβαρδιστικό drone για τον αμερικανικό στρατό



Tο drone θα μπορεί να ρίχνει πυραύλους σε εχθρικούς στόχους για να προστατεύει επανδρωμένα πολεμικά σκάφη που ακολουθούν πίσω του.

To Τμήμα Ανάπτυξης Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού (DARPA) ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 το πρόγραμμα Longshot για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων. Για αυτό τον σκοπό η DAPRA υπέγραψε συμφωνίες με διαχρονικούς συνεργάτες του αμερικανικού στρατού όπως η Lockheed Martin και η Northrop Grumman αλλά και την General Atomics Aeronautics Systems (GA-ASI), μια εταιρεία που κατασκευάζει drones και συστήματα ραντάρ για τον αμερικανικό στρατό.

Η DAPRA και η GA-ASI έδωσαν στην δημοσιότητα εικόνες και πληροφορίες για ένα από τα οπλικά συστήματα που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Longshot. Πρόκειται για ένα βομβαρδιστικό αυτόνομο όχημα. Τo drone θα μπορεί να ρίχνει βόμβες σε πεδία μαχών αλλά θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και σε αποστολές συνοδείας επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών. Το drone μπορεί να φέρει εκτός από βόμβες και πυραύλους. Θα προπορεύεται σε αποστολές που υπάρχουν επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη και θα εξουδετερώνει κάθε πιθανή απειλή που μπορεί να βρουν τα επανδρωμένα σκάφη στην πορεία τους.

Στόχος είναι η δημιουργία αυτόνομων πολεμικών αεροσκαφών που θα μπορούν να εκτελούν διαφόρων ειδών δύσκολες αποστολές ώστε να μην είναι απαραίτητο να κινδυνέψουν ανθρώπινα πληρώματα. «Το πρόγραμμα Longshot αλλάζει τις συνθήκες των πολεμικών επιχειρήσεων από αέρος με την δημιουργία ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους ικανού να χρησιμοποιεί συμβατικά αλλά και προηγμένα οπλικά συστήματα αέρος-αέρος» αναφέρει ο Αντισμήναρχος Πολ Καλχούν, επικεφαλής του προγράμματος Longshot.