"Πυραμίδα" απειλής για την Ανατολική Μεσόγειο: Η "φωλιά" των τουρκικών drones στα κατεχόμενα θα συνδεθεί με βάσεις στην Τουρκία



Με εμβέλεια 200 χιλιόμετρα και όριο πτήσης 6.100 μέτρα, τα τουρκικά UAV μπορούν να μεταφέρουν όπλα και εξοπλισμό επιτήρησης ικανό να μεταφέρει εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε τουρκικά πολεμικά πλοία - Σε επιφυλακή Αθήνα-Λευκωσία-Κάιρο

Η αεροπορική βάση που φιλοξενεί τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αυξάνει κατακόρυφα την ανησυχία μεταξύ των γειτονικών χωρών, οι οποίες την θεωρούν ως μια περιοχή μεγάλης αστάθειας πλέον, στην ήδη ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε συνδυασμό με την είδηση ότι αυτή θα “συνδεθεί” με άλλες βάσεις στο τουρκικό έδαφος με στόχο τον άξονα Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου.

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ως μέσο για την Τουρκία για την “επεκτατική της ατζέντα”, χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα για να επεκτείνει την επιρροή της, για να θέσει σε έλεγχο περιοχές με σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Τουρκία έχει τοποθετήσει βαριά όπλα και περισσότερους από 35.000 στρατιώτες στη βόρεια Κύπρο από το 1974, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο νησί.

Η ανάπτυξη όμως επιθετικών drones, δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία μια ευρύτερη ικανότητα στρατιωτικής κρούσης που έχει αυξήσει την περιφερειακή ανησυχία.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Έρσιν Τατάρ, δήλωσε αλαζονικά στην τουρκική τηλεόραση ότι “τα drones Bayraktar TB2 στην αεροπορική βάση στο Λευκόνικο θα συνθεθεί με τις αεροπορικές βάσεις στην τουρκική ενδοχώρα, με σκοπό να “ελέγξουν” την περιοχή της Μεσογείου» φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Αιγύπτου.
 
Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος περιέγραψε την παρουσία τουρκικών drones ως “μια ακόμη σειρά “προκλητικών μέτρων της Άγκυρας” που απαιτούν μια “σταθερή στρατιωτική αντίδραση” από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Κύπρος είναι μέλος”.

“Η τουρκική βάση, μαζί με άλλα μέτρα στην Κύπρο, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, θα αποσταθεροποιούσαν ακόμη περισσότερο την περιοχή. Είναι ανησυχητικό”, δήλωσε Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει δημόσια το θέμα.

“Η τουρκική αεροπορική βάση ενισχύει την ιδέα ότι η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί μέσω δηλώσεων, αλλά χρειάζεται σοβαρές ενέργειες από τις χώρες της περιοχής“, είπε ο ίδιος.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στάλθηκαν στην Κατεχόμενη Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2019 ως απάντηση στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από διεθνείς ενεργειακές εταιρείες με άδεια από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η αναζήτηση στα νότια παράλια της Κύπρου αγνοεί τα δικαιώματά της καθώς και αυτά των Τουρκοκυπρίων, στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
 
Η Άγκυρα πραγματοποίησε την δική της έρευνα υδρογονανθράκων στα ύδατα που διεκδικούν η Κύπρος και η Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον δύο drones Bayraktar TV2 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λευκόνοικο σε μόνιμη βάση. Με εμβέλεια 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) και όριο πτήσης 6.100 μέτρα (20.000 πόδια), τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν όπλα και εξοπλισμό επιτήρησης ικανό να μεταφέρει εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η Τουρκία προετοιμάζει επίσης πυρετωδώς την αναβάθμιση των Bayraktar με δορυφορική καθοδήγηση, για να επεκτείνει το εύρος τους ακόμη περισσότερο και αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο.

Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Λιορ Χάιατ δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες» στη Κατεχόμενη Κύπρο, ενώ εξέφρασε την «αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή του» στην κυπριακή κυβέρνηση.

Αν και το Ισραήλ απέχει από επίσημα σχόλια, ο αναλυτής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Περιφερειακών Στρατηγικών Μελετών, Γκάμπριελ Μίτσελ, δήλωσε ότι η βάση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι μια «ανησυχητική εξέλιξη που θα προσθέσει στις υπάρχουσες εντάσεις» με την Τουρκία.

“Το Ισραήλ προσπαθεί να εξισορροπήσει την υποστήριξή του Ελλάδα και Κύπρο με τις προσπάθειές του να αφήσει «μια πόρτα ανοιχτή για διάλογο» με την Άγκυρα την τελευταία δεκαετία”, είπε ο Μίτσελ.

Η προγραμματισμένη όμως, επέκταση της βάσης των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο,αποκαλύπτει ένα πολύ σοβαρό πλέον  πρόβλημα, διότι θα επιδεινώσει την όλη κατάσταση και “θα δημιουργήσει μια νέα σειρά εντάσεων στην ασφάλεια της ήδη υπερπλήρους προβλημάτων Ανατολική Μεσόγειο.