''Kεραυνοί'' Ινδών κατά Τουρκίας: ''Ο Ερντογάν θέλει να αποσταθεροποιήσει την Κ. Ασία''



Η Τουρκία με το ένα μάτι στο ΝΑΤΟ και το άλλο στους Ταλιμπάν προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για την ίδια στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία

''Παρά την απόρριψη των Ταλιμπάν για την φύλαξη του αεροδρόμιου της Καμπούλ από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, η Άγκυρα προχωρά αποφασιστικά στην υλοποίηση της ατζέντα της αναφορικά με το Αφγανιστάν'', αναφέρει ΜΜΕ της Ινδίας.

Ο Πρόεδρος Reccep Tayip Erdogan βλέπει χώρο για να αυξήσει την τουρκική επιρροή, στο κενό που δημιούργησαν οι ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε τηλεφωνικές κλήσεις προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Κίνας και του Τατζικιστάν για να συζητήσουν το αφγανικό ζήτημα και τις περιπλοκές του

Ξεχωριστά, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με διαφορετικές ομάδες Ταλιμπάν για να επιτευχθεί η προσέγγιση. Ο Ερντογάν θέλει να φέρει «ηρεμία» στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο.

Είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος: "Για την ηρεμία του λαού του Αφγανιστάν, την ευημερία των Τούρκων συγγενών μας που ζουν στη χώρα και την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία".

Η Τουρκία θέλει η επιρροή της στην Κεντρική Ασία να επεκταθεί απρόσκοπτα και στο Αφγανιστάν. Σε τελική ανάλυση, το έθνος της Νότιας Ασίας γειτνιάζει με το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, όπου η Τουρκία έχει εθνική και γλωσσική κοινότητα.

Η Άγκυρα θέλει να μαζέψει τα κομμάτια στο Αφγανιστάν, με παρόμοιο τρόπο που έκανε στην Κεντρική Ασία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. "Η Τουρκία συμπλήρωσε τα κενά στις δημοκρατίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εκείνη την εποχή, παρείχε ζωτική υποστήριξη στους τομείς των υποδομών και στην ενίσχυση της οικονομίας των Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας", ανέφερε ένας εμπειρογνώμονας στο India Narrative.

Πολλοί άνθρωποι από τις δημοκρατίες ταξίδεψαν στην Τουρκία για να εργαστούν. Ο Ερντογάν θέλει μια πρόσκληση, αλλά το Αφγανιστάν δεν είναι η Κεντρική Ασία και ούτε οι νέοι κυβερνήτες του υποστηρίζουν μια κοσμική τάξη που είναι τόσο αισθητή στις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Με απλά λόγια, οι Ταλιμπάν δεν βλέπουν τα πράγματα όπως θέλει ο Ερντογάν.

Μπορεί βέβαια ο Τούρκος ισχυρός άνδρας να επαναλαμβάνει  φραστικά διαρκώς την υποστήριξή του στο Αφγανιστάν, αλλά παράλληλα να χτίζεις ένα τείχος στα σύνορα με το Ιράν για να κρατήσει τον Αφγανικό λαό μακριά από τη χώρα του.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα γιγαντιαίο τείχος μήκους 295 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περίπου 60  χιλιόμετρα (40 μίλια) έχουν ολοκληρωθεί στην ανατολική Ανατολική περιοχή του Βαν. Το τείχος έχει χτιστεί ακριβώς τη χρονική στιγμή  που ο εξαντλημένος από τον πόλεμο Αφγανικός λαός θέλει να ξεφύγει από τη σύγκρουση.

Η Τουρκία άνοιξε επίσης συζητήσεις με τον "Ισλαμικό αδελφό", το Πακιστάν για να διασφαλίσει ότι οι Αφγανοί δεν θα κατακλύσουν την Τουρκία.

Για το θέμα αυτό, το Πακιστάν έκλεισε επίσης τα σύνορά του με το Αφγανιστάν επικαλούμενο δύο λόγους, οι οποίοι είναι ότι αφενός οι εκτοπισμένοι Αφγανοί είναι πιθανό να εξαπλώσουν την πανδημία του κοροναϊού και  αφετέρου ότι έχει ήδη φιλοξενήσει πάρα πολλούς Αφγανούς πρόσφυγες.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ θα καταφέρουν να κρατήσουν τους Αφγανούς πρόσφυγες έξω από τα σύνορά τους.

Και οι δύο θέλουν μεγαλύτερο μεγάλη μερίδα από την "αφγανική πίτα", αλλά κανείς δεν θέλει τον Αφγανικό λαό στη γη του.

Παρά τις επανειλημμένες προσφορές παρέμβασης του " Τούρκου μουσουλμάνου αδελφού", η μαχητική ομάδα των Ταλιμπάν  βλέπει το αποτύπωμα του Δυτικού ΝΑΤΟ στους 600 Τούρκους στρατιώτες.

Οι Ταλιμπάν μαχητές, παντρεμένοι με μια σκληρή ισλαμιστική ιδεολογία, είναι σαφές ότι δεν θέλουν την Τουρκία στο έδαφός τους, καθώς τη βλέπουν ως μέρος της κατοχικής δύναμης.

Η ειρωνεία είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ανεπιθύμητη  στο Αφγανιστάν, δεν το βάζει κάτω.

Στην τελευταία ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία περιμένει τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ώστε η Άγκυρα να μπορέσει να πραγματοποιήσει συνομιλίες μαζί τους.