«Φονιάς των Rafale και Gripen» το μαχητικό Checkmate – Το «κρυφό deal» της ΡωσίαςΟι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι και ενθουσιασμένοι με το νέο stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς LTS Checkmate, το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην διεθνή αεροδιαστημική έκθεση Μόσχας MAKS-2021, με αναλυτές και υψηλόβαθμους αξιωματούχους να εκφράζουν τις απόψεις τους αναφορικά με τις ικανότητες και τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Οι πρώτες αντιδράσεις και δηλώσεις των ειδικών αφορούσαν όχι μόνο τον χαρακτηρισμό του μαχητικού ως «Su-75» αλλά και το πως θα «σταθεί» το νέο ρωσικό μαχητικό στην διεθνή αγορά απέναντι σε καθιερωμένες και αξιόπιστες λύσεις όπως τα ευρωπαϊκά μαχητικά Gripen, Typhoon, Rafale αλλά και τα αμερικανικά F-35 και τα κινεζικά – πακιστανικά JF-17.

Ο «φονιάς» των μαχητικών 4ης γενιάς
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντένις Μαντούροφ, επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου στη Ρωσία, δήλωσε ότι το LTS Checkmate είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος υψηλών προδιαγραφών, το οποίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου η Ρωσία να ενταχθεί στην κατηγορία των χωρών που εξάγουν παρόμοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό. Είναι η «απάντηση» στα αμερικανικά F-35, τα ευρωπαϊκά μαχητικά όπως τα Rafale και Gripen, τα κινεζικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το Πακιστάν, τα JF-17 Thunder, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Από την άλλη, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές υπογράμμισαν ότι το καινούριο ρωσικό αεροσκάφος είναι ένας «επικίνδυνος εχθρός» για τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, με Σουηδό αναλυτή να λέει χαρακτηριστικά ότι «το Checkmate είναι ο φονιάς των σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών Gripen, ενώ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ακόμα και τα αμερικανικά F-35

Η ονομασία Su-75 και το «κρυφό deal»
Αρκετή συζήτηση έγινε από τους ειδικούς αναφορικά με την κωδική ονομασία του νέου μαχητικού ως «Su-75» λόγω του αριθμού που εμφανίστηκε πάνω στη μακέτα που παρουσιάστηκε στην έκθεση MAKS-2021, ωστόσο φαίνεται πως ο αριθμός «75» χρησιμοποιήθηκε επειδή ήταν ένα πρωτότυπο αεροσκάφος και όχι αποτέλεσμα μαζικής παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Su-57 στην έκθεση MAKS-2011 είχε τον αριθμό «52» στην άτρακτό του , όμως η αρχική ονομασία του ήταν «PAK-FA – Perspective Fighter Aircraft of Frontline Aviation» και στην συνέχεια μετονομάστηκε «T-50» και τελικά «Su-57».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του νέου μαχητικού, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ αποκάλυψε ότι έχει ήδη «κλείσει μια συμφωνία» με έναν πελάτη, τον οποίο δεν κατονόμασε, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ πρόσθεσε ότι: «Εργαζόμαστε για τη δημιουργία του πρωτοτύπου αεροσκάφους Checkmate για στατικές δοκιμές. Το νέο μαχητικό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές ενός ξένου πελάτη». Η ρωσική εταιρεία έχει αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές χώρες και περιοχές ως πιθανούς πελάτες, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Με πληροφορίες από: Defense World / Eurasian Times |
loading...