Rafale Meteor – Διπλάσια η ταχύτητά τους από τα τουρκικά F-16



Το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα ενισχυθεί, αρχής γενομένης από το πρώτο εκ των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R.

Η παραλαβή του έγινε στις 21 Ιουλίου (σ.σ. την επομένη της 47ης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο), στις εγκαταστάσεις της «Dassault Aviation» στην Αεροπορική Βάση Ιστρ-Λε Τουμπ της νότιας Γαλλίας.

«Η προμήθεια αυτή θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επεσήμανε: «Αυτό το ισχυρότατο μαχητικό αεροσκάφος, με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει, καθώς και με το πλήθος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει, προσφέρει στη χώρα μας ένα καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα και φέρνει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε μια νέα εποχή».

Το πρώτο παραληφθέν Rafale F3R, με αριθμό σειράς «401», είναι διθέσιο και ήταν στις εγκαταστάσεις της Dassault για τη λεγόμενη «απογαλλοποίησή» του, δηλαδή την αφαίρεση του ειδικού λογισμικού που έχουν όλα τα Rafale της γαλλικής Αεροπορίας.

Δεν πρόκειται να έλθει άμεσα στην Ελλάδα, καθώς έπειτα από 2-3 εβδομάδες θα μεταφερθεί στην αεροπορική βάση του Μερινιάκ, στο Μπορντό, για τη συνέχιση της πτητικής εκπαιδεύσεως των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών.

Τα 6 πρώτα μεταχειρισμένα Rafale θα παραληφθούν με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά μήνα μέχρι το τέλος του 2021.

Τους πρώτους μήνες του 2022 θα παραληφθούν τα 6 ολοκαίνουργια Rafale, ενώ τους πρώτους μήνες του 2023 τα 6 τελευταία μεταχειρισμένα και θα ολοκληρωθεί η αγορά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των γαλλικών μαχητικών δεν είναι άλλο από τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλης απόστασης Meteor.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου και διακρίνεται για τα προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν πανίσχυρο.

Ο Meteor έχει βάρος 190 κιλά, εμβέλεια 100 χλμ. και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 4 mach.

Η ταχύτητά του είναι διπλάσια αυτή ενός F-16 (2,05 mach) που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι, γράφει το veteranos.gr.