«Stealth κυνηγοί»: Πρώτα πλάνα από την κατασκευή του ρωσικού drone Okhotnik



Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τα πρώτα πλάνα από το εργοστάσιο κατασκευής των βαρέων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου Okhotnik, το οποίο στα ρωσικά σημαίνει «κυνηγός» έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στο βιομηχανικό συγκρότημα του Νοβοσιμπίρσκ.

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την παράδοση των προηγμένων drones στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, η διαδικασία μαζικής παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία για την ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, τα Okhotnik θα επιχειρούν μαζί με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57.


Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε μετά το πέρας της επιθεώρησης στο εργοστάσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ελπίζουμε ότι μέχρι το 2022 οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε, όπως συνηθίζεται πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις, μια μεγάλη μακροπρόθεσμη σύμβαση για τα drones Okhotnik». 

Έπειτα πρόσθεσε: «Αυτό είναι απαραίτητο ώστε η βιομηχανία να γνωρίζει πως να σχεδιάζει τον προγραμματισμό της για τα τα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα υλικά για την τεχνική υποστήριξή τους από την αλυσίδα ανεφοδιασμού».


Σύμφωνα με την Sukhoi, το drone Okhotnik διαθέτει τεχνολογία stealth, έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 20 τόνους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα. Πραγματοποίησε την «παρθενική» του πτήση στις 3 Αυγούστου 2019, ενώ ένα μήνα μετά πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση μαζί με το ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης αμυντικών συστημάτων Army-2020 που διεξήχθη στη Ρωσία, ο επικεφαλής  της United Aircraft Corporation Yuri Slyusar δήλωσε  ότι περιμένουν ένα σημαντικό αριθμό παραγγελιών για το Okhotnik, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα παραδοθεί στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2024.

Με πληροφορίες από: Defence Blog