Τουρκία: Η Ρωσία έφτιαξε το Su-75 για να χτυπήσει F-35 και RafaleΗ Ρωσία έφτιαξε το Su-75 για να χτυπήσει τα Rafale – Η Μόσχα θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στον αέρα και στη γεωπολιτική αρένα.

Σύμφωνα με το τουρκικό bilmediklerimiz.com το Checkmate «μπορεί να είναι το δεύτερο μονοκινητικό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο με την πιο προηγμένη τεχνολογία ραντάρ και stealth».

Ο μόνος ανταγωνιστής των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών θα είναι το F-35 που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Lockheed Martin.

Η Ρωσία σχεδιάζει να εξαγάγει το μαχητικό αεροσκάφος Su-75 Checkmate σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Αργεντινή, η Ινδία και το Βιετνάμ που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας.

Όπως ανέφεραν ρωσικές πηγές «το Su-75 είναι εμπορικό έργο».

Τέσσερις φορές πιο φθηνό
Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Su-75, του οποίου η τιμή θα είναι περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, θα προσελκύσει την προσοχή χωρών που δεν μπορούν να δώσουν 120 εκατομμύρια δολάρια στα αμερικανικά αεροσκάφη F-35.

Ο Yuriy Slyusar, επικεφαλής της United Aircraft Company (OAK), ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος Su-75 δεν μπόρεσε να ξεκινήσει λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Το πρωτότυπο του νέου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Su-75 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Αεροπορίας και Διαστήματος MAKS-2021.

Το νέο αεροσκάφος σχεδιάζεται να εξαχθεί κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα ρωσικά αεροσκάφη, των οποίων η τιμή εκτιμάται ότι είναι περίπου 25-30 εκατομμύρια δολάρια, θα είναι ο σημαντικότερος αντίπαλος των γαλλικών αεροσκαφών Dassault Rafale και των σουηδικών αεροσκαφών Saab Gripen, τα οποία είναι 2-3 φορές πιο ακριβά, τονίζουν οι Τούρκοι.

Ανησυχούν οι Τούρκοι για τα ελληνικά Rafale
Την ίδια ώρα, σοβαρό κίνδυνο για την Τουρκιά από τα 18 ελληνικά Rafale διαβλέπει ο Τούρκος αναλυτής, Αρντά Μεβλούτογλου.

Τα αεροσκάφη Rafale που αγοράστηκαν από την Ελλάδα αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο» λόγω «των δυνατοτήτων των όπλων και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που φέρουν» καθώς και «της ικανότητας διεξαγωγής κοινών επιχειρήσεων με τη Γαλλία», σημείωσε ο Αρντά Μεβλούτογλου μιλώντας στην Deutsche Welle.