Η Μόσχα έτοιμη για όλα: Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν υπό την σκέπη του Ρωσικού στρατού - Βομβαρδιστικά Tu-22M3 έτοιμα για κάθε ενδεχόμενοΑυστηρή προειδοποίηση στους Ταλιμπάν

Η Μόσχα θεωρεί τον εαυτό της, ως ανάχωμα απέναντι σε μια πιθανή επέκταση της επιρροής των Ταλιμπάν στην κεντρική Ασία, όπου τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μοιράζονται σύνορα με το Αφγανιστάν.

Περιμένοντας με ανυπομονησία και στρατιωτική ετοιμότητα τι είδους στάση θα επιδείξουν οι Ταλιμπάν, που ανέλαβαν τη διοίκηση στο Αφγανιστάν, απέναντι στις γειτονικές χώρες που είναι μέλη του CSTO, ήρθε μια δήλωση από τη Ρωσία σχετικά με την απάντηση που θα δοθεί σε περίπτωση επιθετικής κίνησης από πλευράς των Ταλιμπάν.

Ο πρώην Ρώσος αρχηγός του επιτελείου Γιούρι Μπαλούγιεφσκι, δήλωσε ότι σε περίπτωση πιθανής επιθετικότητας από τους Ταλιμπάν, εναντίον χωρών του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως απάντηση βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Baluyevskiy προέβλεψε ότι η Ρωσία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tu-22M3, ως απάντηση στην επιθετικότητα των Ταλιμπάν.

Συγκεκριμένα, ο Baluyevskiy ανέφερε τα εξής: "Σύμφωνα με τον CSTO, είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε βοήθεια σε περίπτωση απειλής και επιθετικότητας. Υπάρχουβ διάφοροι τρόποι απάντησης. Αν έχετε παρακολουθήσει τις ασκήσεις στο Ουζμπεκιστάν, ίσως έχετε παρατηρήσει, ότι τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 χρησιμοποιούνται για έκτακτες καταστάσεις. Αυτά τα αεροσκάφη, απευθύνονται σε συγκεκριμένους στόχους και όχι για να στηρίξουν τα χερσαία στρατεύματα. Αυτά τα αεροσκάφη είναι μια προειδοποίηση για τους Ταλιμπάν, να μην πλησιάσουν τα σύνορα".

Σημειώνοντας ότι το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιζιστάν, διαθέτουν αρκετά επαρκείς Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα, ο Μπαλούγιεφσκι είπε: "Εάν οι ενέργειες μας είναι καλά συντονισμένες και απαιτηθεί η χρησιμοποίηση αυτών των αεροσκαφών (Tu-22M3), οι αντίπαλοι θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά".

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία, διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν, σε αυτές τις δύο πιο φτωχές χώρες της κεντρικής Ασίας.

Αλλά αυτό το ενδεχόμενο, δεν απασχολεί μόνο τον απόστρατο Ρώσο Αρχηγό αφού και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, προειδοποίησε για πιθανή διείσδυση τρομοκρατών από το Αφγανιστών στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας.

«Τα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν ελέγχονται από την οργάνωση των Ταλιμπάν και είναι σημαντικό για τη Ρωσία, ο Οργανισμός Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), να είναι έτοιμος για πιθανή διείσδυση τρομοκρατών από το Αφγανιστάν», δήλωσε την Τρίτη (10/08) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας (Rosmolodezh), ο ίδιος είπε: «Είναι ανησυχητικό για εμάς ότι τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν έχουν, επίσης, τεθεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Όλα τα σημεία ελέγχου και οι απειλές που προήλθαν από το Αφγανιστάν, τα προηγούμενα χρόνια, σχετίζονται με την διακίνηση ναρκωτικών,είτε με την διείσδυση ισλαμιστών τρομοκρατών στη χώρα μας μέσω Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, και φυσικά (αυτές οι απειλές) δεν μειώνονται».

 Ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και θα λάβει όλα τα απαραίτητα συλλογικά μέτρα, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί και υπάρξει απειλή για την ασφάλεια στο Τατζικιστάν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του CSTO, Στάνισλαβ Ζας.

"Ο οργανισμός, εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα σε πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους. Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί και προκύψει απειλή για την ασφάλεια της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα συλλογικά μέτρα, που προβλέπονται, για την παροχή βοήθειας ως σύμμαχοι», είπε.

Ο επικεφαλής του CSTO, πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας του Τατζικιστάν Σεράλι Μίρζο ​​και τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Νασρούλο Μαχμουτζόδα τη Δευτέρα. "Επί του παρόντος, οι δυνάμεις ασφαλείας του Τατζικιστάν, ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στα σύνορα και δεν υπάρχει ανάγκη εμπλοκής των μηχανισμών του CSTO", δήλωσε ο Ζας.

Η άμυνα και η παγκόσμια ασφάλεια, ήταν το επίκεντρο και μιας άλλης συνάντησης με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στην οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προήδρευσε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Σήμερα έχουμε προγραμματίσει, να συζητήσουμε τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας", είπε ανοίγοντας τη συνάντηση.
 
Ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε, ότι «είναι αδύνατο να επιλυθούν αποτελεσματικά, μια σειρά από ζητήματα σε αυτόν τον τομέα ενεργώντας μόνοι μας. Θα πρέπει, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας με τους εταίρους μας, ώστε να διασφαλίσουμε και τη δική μας ασφάλεια».