Νaval Group: Σοκ για τους Γάλλους που πουλούν φρεγάτες στην Ελλάδα – Ακυρώθηκε τεράστια παραγγελία



Σε σοκ βρίσκεται η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Naval Group, που προμηθεύει με φρεγάτες και την Ελλάδα, καθώς ακυρώθηκε μια τεράστια παραγγελία που θα της απέφερε πακτωλό χρημάτων.

Η απόφαση που πήρε Αυστραλία, να κάνουν πίσω στη συμφωνία που είχαν κάνει με τη Naval Group, για την αγορά ενός νέου στόλου υποβρυχίων έναντι περίπου 56 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει κάνει έξαλλους τους Γάλλους όπως μεταφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Πρόκειται για μια παραγγελία δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, και που ακυρώθηκε για τους Γάλλους προκαλώντας όπως είναι λογικό, σοκ στο Παρίσι, που ψάχνει τρόπους να περιορίσει την χασούρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο France Info, χαρακτήρισε τη κίνηση ως μια πισώπλατη μαχαιριά, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του και την απογοήτευση του για το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας μέσω της νεοσύστατης ομάδα εργασίας ΑUKUS, που στρέφεται ουσιαστικά κατά της Κίνας

«Είναι πραγματικά μια πισώπλατη μαχαιριά. Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ. Αισθάνομαι θυμό, μαζί με πολλή πικρία. Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

«Σοβαρό γεγονός» συνιστά η ακύρωση από την Αυστραλία του γιγάντιου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, αντέδρασε παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογραμμίζοντας πως η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της.

«Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό», κατήγγειλε στον ραδιοσταθμό RFI η Παρλί, η οποία είπε επίσης ότι «δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ότι σύναψε συμφωνία για την παράδοση στην Καμπέρα υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, μαζί με την Βρετανία, αλλά χωρίς τη Γαλλία.