Τουρκικό ελικόπτερο χτυπήθηκε από κουρδικές δυνάμεις στην Βόρεια Συρία-Συνεχίζονται οι απώλειες των Τούρκων



Ως αποτέλεσμα της χρήσης φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων των Κούρδων-Δεν είναι γνωστό αν κατέπεσε ή κατάφερε να προσγειωθεί.

Το κουρδικό τμήμα του ΡΚΚ στην Συρία ανακοίνωσε στις 23:10 στις 22 Σεπτεμβρίου, τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα που επιχείρησαν να βομβαρδίσουν την περιοχή γύρω από την περιοχή Κουνίσκα στην περιοχή Ζαπ στην Β.Συρία, έγιναν στόχος των κουρδικών δυνάμεών.

Ως αποτέλεσμα της χρήσης φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων των Κούρδων, “χτυπήθηκε ένα τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο”, αδιευκρίνιστου τύπου.
 
Οι Κούρδοι δεν αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες ή βίντεο του πλήγματος του τουρκικού ελικοπτέρου.

 Γνωρίζουμε ότι οι κουρδικές δυνάμεις διαθέτουν φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (MANPADS) και ότι οι Τούρκοι επιτίθενται με επιθετικά ελικόπτερα στην αρχή και στην συνέχεια μεταφορικά ελικόπτερα αποβιβάζουν Τούρκους κομάντος σε επιλεγμένες περιοχές.

Οι Κούρδοι με ειδικά συστήματα και ραντάρ, στήνουν παγίδες στα τουρκικά ελικόπτερα με στόχο την πρόκληση, όσο γίνεται μεγαλυτέρων απωλειών.

Οι Σύροι Κούρδοι χρησιμοποιούν αντιαεροπορικούς πυραύλους στις επιθέσεις τους από το 2016, ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες δεν είχαν αυτά τα συστήματα στο παρελθόν, κυρίως η οργάνωση YPG, η οποία, κατά τους ίδιους πάντα, έχει την αμέριστη αμερικανική προστασία.

Οι αποτυχίες των τουρκικών επιθέσεων στο Βόρειο Ιράκ είναι έργο αποκλειστικά των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων των Κούρδων, όχι ας πούμε της θέλησης τους να αποκρούσουν τους Τούρκους εισβολείς; 
 
Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο 2021, στις περιοχές Zap, Metina και Avashin, είχαμε και πάλι σύμφωνα με κουρδικές πηγές, κτύπημα κατά τουρκικού ελικοπτέρου  τύπου ''Cobra'', ενώ την ίδια μέρα δύο τουρκικά άρματα μάχης καταστράφηκαν.

 Οι Κούρδοι της Συρίας εκτιμούν ότι τόσο το AKP όσο και το MHP υφίστανται μια σοβαρή κρίση, είναι πολύ αδύναμα και κατευθύνονται προς τη διάλυση, αλλά το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να επιβιώσει εις βάρος του κουρδικού λαού.

Ο πρώην Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας και «γεράκι» του βαθέως αμερικανικού κράτους επί Τραμπ, Τ.Μπόλτον πριν μερικούς μήνες, είχε μιλήσει για την de facto ειλημμένη απόφαση περί δημιουργίας του Κουρδιστάν, κατά της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν, τρομάζει υπερβολικά την Άγκυρα.
 
Για το θέμα αυτό, ο γνωστός απόστρατος Τούρκος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Πεκίν (πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών) είχε αναφέρει ότι: ''η κουρδική αυτόνομη περιοχή'' δημιουργείται ήδη στην Β. Συρία, ενώ η αποκαλούμενη κουρδική ομοσπονδία θα ιδρυθεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Πρόκειται για ομοσπονδία, που ξεκίνησε με την ''κουρδική αυτόνομη ζώνη'' με την βοήθεια της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, τονίζει ο ίδιος.

Ο Τούρκος στρατηγός ε.α. είχε δηλώσει ότι ενώ αντιτίθενται στα σχέδια αυτά Ρωσία και Συρία, οι Κούρδοι της Τουρκίας και του Ιράν έχουν λάβει και αυτοί ομόφωνη απόφαση για το θέμα αυτό.

Η περιοχή των Σύρων Κούρδων αποτελεί δίοδο του ανατολικού δρόμου που οδηγεί στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τον οποίο θέλουν να ελέγξουν οι ΗΠΑ πάση θυσία.