"Στα χαρακώματα" ΗΠΑ - Τουρκία στην κινούμενη άμμο της Βόρειας Συρίας



Οι συριακές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον κουρδικών ομάδων που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Η στιγμή του απολογισμού στο Ιντλίμπ της Συρίας θα μπορούσε να πλησιάζει, καθώς οι φήμες για νέα χερσαία επιχείρηση πληθαίνουν. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (ΣΑΑ) και οι σύμμαχοί του, μπορούν να ξεκινήσουν μια χερσαία επιχείρηση στη βορειοδυτική περιοχή «ανά πάσα στιγμή».

Σύμφωνα με αναφορές που παραπέμπουν σε ανώνυμη στρατιωτική πηγή στη ΣΑΑ, η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), η οποία είναι συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, ο εκ των πραγμάτων κυβερνήτης της Ιντλίμπ και οι σύμμαχοί της που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του, εναντίον των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές,  στοχεύουν την δολοφονία επιφανών διοικητών επί του πεδίου, ενώ παρατάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με βαρύ πυροβολικό και πυραύλους σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDF.

Εν τω μεταξύ, οι παρατάξεις της FSA έχουν αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητα και έχουν κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή. Αυτές οι εξελίξεις, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους στόχους πίσω από την κλιμάκωση και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης, που υποστηρίζεται από την Τουρκία εναντίον των SDF, η οποία υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Από τον Οκτώβριο του 2019, περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας έχουν υποβληθεί σε τουρκο-ρωσική συμφωνία, να μετακινήσουν τον SDF 30 χιλιόμετρα πίσω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και να πραγματοποιήσουν κοινές περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο τουρκικός στρατός φαινομενικά, υιοθέτησε μια νέα στρατηγική στην πρόσφατη κλιμάκωσή του εναντίον των SDF,  στηριζόμενος σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει εξέχοντες διοικητές του SDF.

 
Ταυτόχρονα, οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε τουρκικές βάσεις στη Συρία, βομβάρδισαν θέσεις των SDF στο Tal Tamr, Abu Rasin και σε άλλα χωριά και πόλεις κοντά στη γραμμή οριοθέτησης στην ύπαιθρο της Hasakah, η οποία έχει γίνει μάρτυρας μεγάλου εκτοπισμού αμάχων λόγω των βομβαρδισμών.

Από τα μέσα Αυγούστου, οι τουρκικές δυνάμεις και η FSA έχουν στοχοποιήσει ακόμη και τη Μανμπίτζ, στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου και τα περίχωρα του Αϊν Ισα στη βόρεια ύπαιθρο της Ράκα, όπου  δεκάδες συγκεντρώθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου μπροστά από τη ρωσική στρατιωτική βάση, για να διαμαρτυρηθούν για τον τουρκικό βομβαρδισμό στην πόλη και τις γύρω περιοχές.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της FSA, που εδρεύει στην πόλη Ras al-Ain στην ύπαιθρο της Hasakah, δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Οι φατρίες του FSA έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους ετοιμότητα, στα μέτωπα μάχης με τους SDF στην ύπαιθρο Ras al-Ain από τα μέσα Αυγούστου. Ο τουρκικός στρατός επέβλεψε, τις επιχειρήσεις ανακατανομής των δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης με τους SDF».

Είναι γνωστό ότι ο στρατιωτικός συναγερμός δεν περιορίστηκε στις περιοχές που ελέγχονταν από την FSA ανατολικά του Ευφράτη, αλλά περιελάμβανε και την ύπαιθρο του Χαλεπίου δυτικά του Ευφράτη, στην ύπαιθρο Jarablus και την πόλη al-Bab. Στρατιωτικά τάγματα σχηματίστηκαν υπό την επίβλεψη του τουρκικού στρατού, καθένα από τα οποία είχε την αποστολή να φυλάει μια συγκεκριμένη γραμμή οριοθέτησης.

Η πηγή συνέχισε: «Επίσης, οι τουρκικές στρατιωτικές ενισχύσεις έφτασαν στις περισσότερες γραμμές οριοθέτησης με το SDF, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, βάσεων πυροβολικού και πυραύλων».

«Η κατάσταση είναι ανοιχτή σε όλες τις πιθανότητες και τίποτα δεν θα μας εμποδίσει, να το αντιμετωπίσουμε όσο οι SDF βομβαρδίζουν τις κατοικημένες περιοχές στο Ρας αλ-Αΐν, το Ταλ Αμπιάντ και την Αφρίν στην ύπαιθρο του Χαλεπίου».

Όλα δείχνουν ότι οι μάχες στη Συρία θα συνεχιστούν, μέχρις ότου, ο χάρτης και η στρατιωτική κατανομή να αλλάξουν, η στρατιωτική κλιμάκωση εντείνεται, στοχεύοντας σε στρατιωτικές θέσεις, συγκεντρώσεις διοικητών Μονάδων και συγκεκριμένα πρόσωπα, και τις πηγές πυροβολικού στις περιοχές της αντιπολίτευσης.
 
 Μια άλλη διάσταση των επιχειρήσεων μπορεί να είναι, ότι ο τουρκικός στρατός και οι συμμαχικές παρατάξεις,  αυξάνουν τους βομβαρδισμούς τους σε κατοικημένα χωριά με στόχο να υπονομεύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και να σπείρουν φόβο στους κατοίκους, με απώτερο σκοπό να τούς εξαναγκάσουν να φύγουν.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία πιστεύει ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι ηγέτες των SDF, εξακολουθούν να είναι παρόντες και να κινούνται σε περιοχές κοντά στα σύνορά της. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η πίεση, αναγκαστικά θα αναγκάσει τους SDF να περιορίσουν την κίνηση των ηγετών του PKK μέσα στις τάξεις του, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη διχόνοια και την ένταση στις τάξεις των SDF.

Η Άγκυρα αιμορραγεί
Στις 12, Σεπτεμβρίου, ένας στρατιώτης πέθανε από τραύματα που υπέστη ως αποτέλεσμα της επίθεσης στις 10 Σεπτεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μια ελάχιστα γνωστή ριζοσπαστική ομάδα, που ονομάζεται Saryat Ansar Abu Baker As-Siddiq. Στόχευε ένα κομβόι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στην πόλη Ιντλίμπ. Ο αριθμός των νεκρών ήταν τρεις. Τουλάχιστον άλλοι δύο Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ένας Τούρκος αξιωματικός σκοτώθηκε και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, σε επίθεση από σήραγγα στη βόρεια ύπαιθρο του Συριακού Χαλέπι. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τις Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Οι αυξανόμενες ανθρώπινες απώλειες στη Συρία και το Ιράκ, έχουν αρχίσει να δημιουργούν δημόσια πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας ενάντια σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι πολύ πιθανό να μην οδηγήσει στο τέλος τους, αλλά μάλλον σε έξαρση. Η Άγκυρα είναι πιθανό να αυξήσει τις βομβαρδιστικές και αεροπορικές επιδρομές της, σε μια προσπάθεια να εκδικηθεί την απώλεια στρατιωτών.

Σε περίπτωση που η SAA και οι σύμμαχοί της ξεκινήσουν μια χερσαία επιχείρηση στο Ιντλίμπ, αυτό θα παράσχει στους SDF την τέλεια εκτροπή, για να αυξήσει τις επιθέσεις του στην Τουρκία, ενώ εστιάζει αλλού. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε όλη τη βόρεια Συρία.