Γενί Σαφάκ: «Η Αθήνα παραχωρεί τα νησιά της στις ΗΠΑ - Παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάνης»



Με πονηριά η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατικοποίησης

Πρόκληση και «κίνδυνο» για την Τουρκία παρουσιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ενόψει της υπογραφής της νέας αμυντικής συμφωνίας MDCA, Ελλάδας – ΗΠΑ τις αμερικανικές βάσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Σκύρο, μετά την Αλεξανδρούπολη.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Η Αθήνα παραχωρεί νησιά στο Πεντάγωνο: Η παρουσία στρατευμάτων παραβιάζει της Λωζάννη».

Mάλιστα σε ξεχωριστό άρθρο του, ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, στενός φίλος και σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν λέει πως οι Αμερικανοί έχουν σκοπό «να παραδώσουν την Σμύρνη στους Έλληνες».

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται καθώς οι Αμερικανοί ξεκάθαρα δείχνουν πως δεν θέλουν να επιδείξουν ενοχλητική-για την Τουρκία-συμπεριφορά , καθώς θεωρούν ότι είτε πολιτικά είτε βιολογικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν τον οποίον και απεχθάνονται, κάποια στιγμή νομοτελειακά θα φύγει από την εξουσία.

Αντίθετα ο «έρωτας» των ΗΠΑ για την Τουρκία παραμένε. Οι βάσεις στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν για να εμποδίσουν την «κάθοδο» των Ρώσων στην Μεσόγειο και για να μπορούν να τους «ενοχλούν» πιο εύκολα στην Μαύρη Θάλασσα και ειδικότερα στην περιοχή της Κριμαίας.

Η Άγκυρα το γνωρίζει καλά αυτό, αλλά βρίσκει ευκαιρία να θέσει την απαίτησή της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Οι ΗΠΑ που δημιουργούν στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ από την Τουρκία, θέλουν τώρα τα νησιά που κυκλώνουν τα Στενά των Δαρδανελίων.

Τα νησιά που θέλει να εγκαταστήσει βάσεις το Πεντάγωνο είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος. Ειδικά η Λήμνος θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της αμερικανικής αεροπορίας» σημειώνει η Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας πως τα νησιά διέπονται από «Μη Στρατιωτικό καθεστώς» και πως η κίνηση αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία της Λωζάννης.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι ΗΠΑ επέκτειναν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να το καταστήσουν στρατιωτική βάση, ελλιμενίζοντας μεγάλα στρατιωτικά πλοία, με στόχο να εντείνουν την αμερικανική παρουσία στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ελέγχοντας ταυτόχρονα Ρωσία και Τουρκία.

«Μετά την Αλεξανδρούπολη το Πεντάγωνο έβαλε στόχο νησιά στρατιωτικές βάσεις σε νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την Ελλάδα τη χρήση τους. Πρόκειται για νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα» τονίζει η Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, επισημαίνοντας πως η εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία, παραβιάζει τη Συνθήκης της Λωζάνης. «Παρά τα όσα αναφέρονται στη Συνθήκη, η Ελλάδα συγκέντρωσε στρατό και όπλα σ΄ αυτά τα νησιά αν και προειδοποιήθηκε αρκετές φορές από την Τουρκία (…) Με περισσότερες από 10 Navtex που εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020, τονίστηκαν και αναφέρθηκαν οι παραβιάσεις αυτές σε δώδεκα νησιά, συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου, της Λέσβου και της Σαμοθράκης, ζητώντας την άμεση αποστρατικοποίησή τους» καταλήγει το δημοσίευμα.