Μετακίνηση επίλεκτων σερβικών δυνάμεων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο-Μεγάλη ένταση στην περιοχή (Βίντεο)



Άναψε το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων
Μεγάλη ένταση στα σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, αφού το Βελιγράδι στέλνει επειγόντως τεθωρακισμένα οχήματα και επίλεκτες δυνάμεις, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη με κάθε ευκαιρία.
 
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι έχουμε την μεταφορά επίλεκτων μονάδων της 63ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Σερβικού Στρατού και της στρατιωτικής αστυνομίας στα σύνορα με το Κοσυφοπέδιο.

Η ένταση που ξέσπασε στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και του  Κοσσυφοπεδίου είναι νέο επεισόδιο στην γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν τα σημεία ελέγχου Yarine και Brnjak στα σύνορα, συγκεντρώνοντας εκεί περίπου 20 ειδικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 10 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Με τη σειρά του, το Βελιγράδι έστειλε 10 θωρακισμένα οχήματα της 72ης ταξιαρχίας του στρατού του στα σύνορα.


Η επιδείνωση των σχέσεων προέκυψε αφού η Πρίστινα εισήγαγε νέους κανόνες για τη διέλευση των συνόρων, σύμφωνα με τους οποίους τα αυτοκίνητα από τη Σερβία πρέπει να αλλάξουν τις πινακίδες τους με την ονομασία "Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου".

Ένας από τα πρώτα αυτοκίνητα που σταμάτησαν οι Κοσοβάροι ήταν ένα ασθενοφόρο, στο οποίο η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου άλλαξε βίαια τις πινακίδες. Αυτό εξόργισε τους Σέρβους της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν την κατάργηση των κανόνων που αφορούν διακρίσεις.

‘Έτσι με περισσότερα από 400 οχήματα απέκλεισαν αυτές τις διαβάσεις, στις οποίες οι Σέρβοι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα.


 
Μετά από αυτό, έφτασε εκεί η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον των Σέρβων και άρχισε να διαλύει τα οδοφράγματα.

Την ίδια μέρα, μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χοσέπ Μπόρελ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε ομιλία του προς το σερβικό έθνος, ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους Σέρβους.


Ο ίδιος τόνισε ότι «βαρέθηκε» την υποκρισία απέναντι στο Βελιγράδι και κατηγόρησε την Πρίστινα για παραβίαση της Συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013.

“Η υπομονή μας έχει όρια. Είναι καιρός να δηλώσουμε εάν η Συμφωνία των Βρυξελλών είναι σε ισχύ ή όχι. Είτε δεν την  εκτελείτε, είτε σταματάτε να μας κοροϊδεύετε, είτε συγκαλούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και κανονίζουμε μια συνάντηση με εκπροσώπους των κρατών Quinta (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία).Εκεί θα προτείνουμε μια σειρά από μέτρα που ελπίζω ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσουμε”, επεσήμανε ο Βούτσιτς.


 
Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών, η Πρίστινα δεσμεύτηκε να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να αρνούνται να συμμορφωθούν με αυτό το σημείο. Παρ 'όλα αυτά, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο βόρειο τμήμα της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι εγκατέστησαν διαφημιστικές πινακίδες με την επιγραφή: "Καλώς ορίσατε στην Ένωση Σερβικών Δήμων".

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Σέρβος ηγέτης Βούτσιτς, μετά από συνεδρίαση του Σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημέρωσε ότι το Βελιγράδι απαιτεί από την Πρίστινα την άμεση απόσυρση των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου από το συνοριακό σημείο ελέγχου.

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι επιμένει για την πλήρη ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και την επιστροφή της κατάστασης στην κατάσταση που ήταν πριν το ζήτημα με τις πινακίδες.

Αντίστροφη μέτρηση για νέα αιματοχυσία στα Βαλκάνια βλέπουν Ρώσοι και Σέρβοι με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το σχέδιο της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Άμεσα απειλούνται και τα Σκόπια αφού οι Αλβανοί και εκεί έχουν τα δικά τους σχέδια, ενώ πιθανόν και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Αλβανών λόγω Τουρκίας.